Laden...

College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > College van Beroep voor het bedrijfsleven

Bezoekadres

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur

Bezoekadres (Bruggebouw)

Prins Clauslaan 14
2595 AJ Den Haag

Zittingsadres (Paleis van Justitie)

Prins Clauslaan 60
2595 AJ Den Haag
Route via Google Maps (google.nl)
Bekijk het Paleis van Justitie van binnen

Telefoonnummer

088 362 39 10

Mailen met het CBb

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform.
Veilig mailen met het CBb start via onderstaande knop.
Start veilig mailcontact met het CBb (zivver.com)

Over het CBb

Het CBb is één van de vier hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere drie zijn de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep.

Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht en geeft leiding aan de rechtspraak op belangrijke terreinen. Het CBb behandelt zaken over bijvoorbeeld economische en landbouwsubsidies, regulering van markten, vervoer, meststoffen, dierenwelzijn, voedselkwaliteit, gezondheidsrecht, financieel toezicht, consumentenbescherming, mededingingsrecht en accountantstuchtrecht. In veel zaken speelt het recht van de Europese Unie een rol. Het CBb is daarmee een gespecialiseerde economische en Europeesrechtelijke bestuursrechter.

Met de andere drie hoogste rechters is het CBb daarnaast verantwoordelijk voor de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling in Nederland.
Het CBb is zowel rechter in eerste en enige aanleg als rechter in hoger beroep.

Zittingen

Op maandag tot en met vrijdag vinden er vanaf 9:00 uur zittingen plaats in het Paleis van Justitie.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Procesdeelnemers krijgen voorrang in de zittingszaal of publieke ruimte, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is kan worden bestemd voor belangstellend publiek. Vol is vol.

Bezoek aan het CBb

Hoe u zich voorbereid op een bezoek aan het CBb leest u bij bezoekinformatie

Aankondiging uitspraken

Iedere vrijdag vanaf 12.00 uur kunt u op de pagina Openbaarmaking en publicatie van uitspraken bekijken in welke zaken het CBb op dinsdag, de week erop, om 9.45 uur uitspraak doet. Als u bij de uitspraak aanwezig wilt zijn, moet u zich uiterlijk op de maandag tevoren om 13:00 uur, telefonisch of per e-mail, aanmelden.

De (eventueel geanonimiseerde) uitspraak staat op diezelfde dinsdag vanaf 14.00 uur in het uitsprakenregister. Uitspraken als bedoeld in de artikelen 8:54 en 8:75a van de Algemene wet bestuursrecht worden in beginsel niet gepubliceerd.

Regels en procedures

U kunt een beroepsprocedure bij het CBb starten.

Wilt u meer weten over de regels en procedures van het College van Beroep voor het bedrijfsleven?

TVL-zaak bij het CBb, hoe werkt dat?
Tegemoetkoming vaste lasten

Bekijk de video-uitleg van Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven  Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven

 

 

Jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht 2022Jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht 2022https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Jaaroverzicht-Commissie-rechtseenheid-bestuursrecht-2022.aspxDen Haag8-3-2023 23:00:00<p>Vandaag, 9 maart 2023, hebben de vier hoogste bestuursrechters het jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over 2022 gepubliceerd. De commissie biedt met het jaaroverzicht inzicht in haar werkwijze en licht hierin haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe. <br></p>
Dierenwelzijn voorop: in bewaring genomen honden niet terug, gezonde honden blijven bij fokkerDierenwelzijn voorop: in bewaring genomen honden niet terug, gezonde honden blijven bij fokkerhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Dierenwelzijn-voorop-in-bewaring-genomen-honden-niet-terug-gezonde-honden-blijven-bij-fokker.aspxDen Haag20-2-2023 23:00:00Op 2 februari jl. wees de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven de verzoeken van een hondenfokker en van de Stichting House of Animals Foundation af. Vandaag maakt het CBb de motivering van de uitspraken bekend.<p>Op 2 februari jl. wees de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de verzoeken van een hondenfokker en van de Stichting House of Animals Foundation af. In het verzoek van de fokker wordt gevraagd om ca. 400 inbeslaggenomen honden terug te geven aan de fokker. In het verzoek van de Stichting House of Animals Foundation wordt juist gevraagd om ook de bij de fokker achtergebleven honden weg te halen. <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Honden-gaan-niet-terug-naar-fokker.aspx" title="Link uitpraak" target="_blank">[link uitspraak]</a>. Vandaag maakt het CBb de motivering van de uitspraken bekend.<br></p>
Honden gaan niet terug naar fokkerHonden gaan niet terug naar fokkerhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Honden-gaan-niet-terug-naar-fokker.aspxDen Haag1-2-2023 23:00:00<p>De maatregelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft genomen tegen een hondenfokker worden niet geschorst. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag beslist in procedures die de fokker en de Stichting House of Animals Foundation daartegen aanspanden. <br></p>