Laden...

11 jaar cel voor doodslag na toedienen medicijnencocktail

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 11 jaar cel voor doodslag na toedienen medicijnencocktail
Leeuwarden, 17 januari 2024

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 51-jarige vrouw veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 11 jaar voor doodslag. De vrouw bracht in december 2017 in Hoogeveen het mannelijke slachtoffer om het leven, nadat zij hem heimelijk een cocktail van medicijnen had toegediend.

Door de toediening van medicijnen was het vermogen van het slachtoffer om weerstand te bieden beïnvloed. Daardoor was de vrouw in staat hem van het leven te beroven door hem met een hard voorwerp op het hoofd te slaan.

Hogere straf

De rechtbank veroordeelde de vrouw in juli 2021 tot een onvoorwaardelijke celstraf van 9 jaren en 6 maanden. Het hof rekent de vrouw haar gedragingen en de gevolgen daarvan zwaarder aan, en komt daarmee tot een hogere celstraf dan de rechtbank.

Vage en wisselende verklaringen

Het hof is van oordeel dat verdachte de medicijnen die in het lichaam van het slachtoffer zijn aangetroffen, in de periode voorafgaand aan de doodslag heeft verzameld. Zij is volgens het hof als laatste bij het slachtoffer thuis geweest.

Niet is bewezen dat de vrouw de medicijnen heeft toegediend om het slachtoffer te kunnen doden. Maar wel dat de effecten van de medicatie het haar mogelijk hebben gemaakt om het slachtoffer om het leven te brengen. De vrouw heeft ontkend zich aan deze gedragingen schuldig te hebben gemaakt, maar gaf vage en wisselende verklaringen over haar verblijfplaats en gedrag in de periode voorafgaand aan het overlijden van het slachtoffer.

Het hof wijst de vorderingen van de vader en zus van het slachtoffer als benadeelde partij volledig toe.

Uitspraken