Laden...

In hoger beroep tot 30 jaar celstraf voor vergismoord in Beuningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > In hoger beroep tot 30 jaar celstraf voor vergismoord in Beuningen
Arnhem, 10 juli 2025

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt in hoger beroep vier mannen tot gevangenisstraffen van een keer 30 en drie keer 20 jaar voor hun betrokkenheid bij een moord in Beuningen in juli 2020. De hoofdverdachte is volgens het hof ook betrokken bij de beschieting van een chalet in Tienhoven in juni 2020 en de voorbereiding van een moord in Amsterdam begin 2021. 

Drie misdrijven

De omvangrijke strafzaak gaat over drie misdrijven: een poging tot liquidatie in Tienhoven, een ‘vergismoord’ in Beuningen en voorbereidingshandelingen voor een moord in Amsterdam. 

  • Beschieting chalet in Tienhoven
In de nacht van 4 juni 2020 werd in Tienhoven een chalet beschoten met een automatisch vuurwapen. De reden voor deze beschieting was de diefstal van een partij drugs, vermoedelijk cocaïne. Achteraf bleek het verkeerde chalet te zijn beschoten en werd een onschuldig gezin slachtoffer, waarbij een kogel de vader van het gezin in zijn schouder raakte.

  • Moord in Beuningen
In de ochtend van 6 juli 2020 werd in Beuningen een man door vuurwapengeweld om het leven gebracht. Twee schutters – die uit een bestelbus kwamen – namen hem onder vuur. De man overleed in de ambulance. Het slachtoffer bleek niet het beoogde doelwit. Er is sprake van een zogenaamde 'vergismoord'. Een onschuldige burger werd het slachtoffer.

  • Voorbereidingen tot moord in Amsterdam
De politie hield op 28 januari 2021 twee mannen aan in Amsterdam na een achtervolging. De mannen reden in een bestelbusje met daarin onder meer wapens en munitie en troffen voorbereidingen voor een moord. Het duo is daarvoor op 1 april 2022 door de rechtbank Amsterdam veroordeeld. Uit versleutelde berichten in het dossier van zowel ‘Tienhoven’ als ‘Beuningen’ bleek dat de hoofdverdachte in die beide zaken ook de geplande moord in Amsterdam aanstuurde.

Verloop van de strafzaak

In hoger beroep stonden eerst negen verdachten terecht. Dit bleven er uiteindelijk zeven. Eén verdachte, die was veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de vergismoord in Beuningen, trok zijn hoger beroep in. Eén verdachte, die was veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de voorbereidingen tot moord in Amsterdam, maakte procesafspraken met het Openbaar Ministerie. In deze laatste zaak deed het hof op 20 januari 2025 uitspraak. Daarbij is verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Eén van de zeven overgebleven verdachten stond bij het hof Arnhem-Leeuwarden terecht voor het medeplegen van de vergismoord in Beuningen en ook nog voor een andere strafzaak van het hof Amsterdam. Het arrest in die zaak werd door de Hoge Raad gedeeltelijk vernietigd. Voor de hoogte van de straf is die laatste zaak verwezen naar het hof Arnhem-Leeuwarden. Het oordeel dat de verdachte een moord op een 39-jarige man en een poging moord op zijn vijfjarig zoontje had gepleegd stond al vast.

Versleutelde communicatie bruikbaar voor bewijs

In al deze zaken speelt SkyECC-communicatie een belangrijke rol. De meeste mannen beschikten over speciale versleutelde telefoons van deze aanbieder waarmee zij dachten veilig en anoniem berichten te kunnen versturen. Later zijn veel van deze gesprekken door de politie gekraakt en teruggehaald. Daarin spraken de mannen uitgebreid over de moord(poging). 

Er is uitvoerig discussie gevoerd over het gebruik van het bewijs dat werd verkregen na de hack van de servers van SkyECC. Volgens verschillende advocaten konden deze gesprekken niet als bewijsmiddel dienen, omdat deze volgens hen onrechtmatig waren verkregen en de gegevens niet betrouwbaar zouden zijn. Het hof heeft de verzoeken van de verdediging om de resultaten van deze hack niet voor het bewijs te gebruiken afgewezen. Ook onderzoekswensen van de verdediging op dit punt werden afgewezen. 

Hoogte van de straffen

Bij het bepalen van de hoogte van de straffen weegt het hof zwaar mee dat uit de communicatie bleek dat de mannen onverschrokken, meedogenloos en schokkend laconiek te werk gingen. De hoofdverdachte bood zich aan als moordmakelaar en zond anderen op pad om de klus uit te voeren. De manier van werken toont op geen enkele wijze respect voor andermans leven. Het is daarbij zeer wrang dat volstrekt onschuldigen betrokken zijn geraakt bij vuurwapengeweld in het criminele milieu. 

De beslissingen

Het hof veroordeelt de hoofdverdachte voor het medeplegen van de poging tot moord in Tienhoven, het medeplegen van de moord in Beuningen, en de voorbereiding van een moord in Amsterdam tot 30 jaar celstraf. Dat is de hoogste mogelijke tijdelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had een levenslange celstraf geëist, maar het hof vindt alles afwegend dat deze zaak niet behoort tot de categorie zaken waar een levenslange gevangenisstraf voor moet worden opgelegd.

In hoger beroep worden twee verdachten vrijgesproken. Het hof heeft in die zaken onvoldoende bewijs gezien om te kunnen komen tot een veroordeling. Eén van die verdachten is vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij de moord in Beuningen, maar krijgt in de zaak van het hof Amsterdam een gevangenisstraf van 25 jaar.

De overige vier verdachten krijgen straffen van twintig jaar (driemaal) en één jaar.

Schadevergoeding

Het hof heeft aan nabestaanden van het slachtoffer van de vergismoord verschillende bedragen toegewezen. De leden van het gezin van het beschoten chalet kregen ook verschillende bedragen. Een groot deel van deze bedragen is al betaald na de onherroepelijk geworden veroordelingen van de medeverdachten.

Einde bericht.

De uitspraken worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd onderaan dit persbericht.


Uitspraken