Laden...

Even voorstellen: een medewerker Verwerken en Behandelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een medewerker Verwerken en Behandelen
Den Haag, 02 juni 2021

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Vandaag is Lia Murray – Tremols Gondres, medewerker Verwerken en Behandelen, aan het woord.

Lia Murray – Tremols Gondres werkt op de griffie van het Haagse gerechtshof. Ze maakt onderdeel uit van een team dat administratieve ondersteuning biedt bij civiele zaken en belastingzaken, maar houdt zich zelf specifiek met familierecht bezig. Samen met zeven andere collega’s zorgt ze ervoor dat alle administratie rondom familiezaken in goede banen geleid wordt. “Dat is veel omvattend en het kan geregeld best hectisch zijn, maar we zijn een hecht team dat goed ingewerkt is,” vertelt de medewerker Verwerken en Behandelen.

Loopbaan

Lia heeft een opleiding Toerisme gedaan. Daarna ging ze werken bij de ANWB. Ze was daar vijf jaar werkzaam in diverse functies, onder meer bij de Alarmcentrale, waar ze de administratieve afhandeling van declaraties voor haar rekening nam. Vervolgens ging ze als administratief medewerker aan de slag bij een deurwaarder, waar ze wederom vijf jaar bleef. Ze moest daar veel plannen en regelen en had veelvuldig contact met deurwaarders. Het vele regelwerk is een overeenkomst met haar huidige baan bij het gerechtshof. Ze startte in december 2019 bij ons hof. Ze zegt hierover: “Van de eerste dag af vond ik het leuk om hier te werken. Het was wel een nieuwe en grote uitdaging voor me. In het begin heb ik veel punten, zoals juridische termen en procedures, in een boekje genoteerd om zo te onthouden en terug te kunnen lezen.”

Afwisselende werkzaamheden

Lia begint elke werkdag met te checken, welke werkzaamheden er nog liggen van de voorafgaande middag. Die hebben dan geen spoed gehad en worden de volgende morgen direct opgepakt. Ze houdt zich dagelijks bezig met zittingen plannen. In de ochtend belt ze daarvoor veel met advocaten om hun beschikbaarheid voor de verschillende zittingsdagen na te gaan. Wanneer een zitting gepland is, bevestigt ze de zittingsdata aan alle betrokkenen. Twee maal per week heeft ze dienst om de diverse mailboxen in de gaten te houden. Daarin kunnen diverse vragen zitten. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden, of een zitting uitgesteld kan worden, of het gebouw toegankelijk is voor rolstoelen, maar ook of iemand haar oma mee mag nemen naar een zitting. Ze heeft ook twee maal per week dienst om de papieren post die binnenkomt te verwerken.

Diverse andere ‘diensten’ rouleren elke maand. Lia legt uit: “Een maand lang houd je je dan met een bepaalde taak bezig, waarna een ander dit weer oppakt. Zo houden we de afwisseling erin. Deze diensten bevatten diverse werkzaamheden. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe zaken ingevoerd worden, maar ook de griffierechten moeten bijgehouden worden. Als de griffierechten voldaan zijn, ofwel de betaling is gedaan, dan kan de zitting ingepland worden. Een ander moment houd je je met herstelverzuim bezig. Als een dossier binnenkomt, dan kijk je of alles in het dossier staat. Zijn er ontbrekende stukken, dan vraag je die alsnog op bij de advocaten. Weer een andere maand buig je je over de verweerschriften. Wanneer deze binnenkomen, dan stuur je die door naar betrokken partijen. We houden met deze werkzaamheden zo eigenlijk alle stappen in een proces in de gaten. Tussendoor moeten we dikwijls iets voorleggen aan de kamer die een zaak gaat behandelen om antwoord te kunnen geven op de diverse vragen of praktische punten te kunnen regelen. De raadsheren en de griffiers komen ook geregeld met aanvullende verzoeken bij ons, bijvoorbeeld om personen op te roepen voor een zitting of een proces verbaal van de zitting te versturen.”

Uitspraken

Elke woensdag worden de uitspraken in familiezaken bekend gemaakt. Bij familierecht worden de uitspraken schriftelijk gedaan. De griffie draagt dan zorg voor de verzending van de uitspraken aan de advocaten. Na 14.00 uur mogen partijen bellen over de uitspraak. Lia vertelt: “We lezen de uitspraak dan telefonisch voor. We mogen geen uitleg geven. Daarvoor verwijzen we naar de advocaten. Mensen kunnen af en toe, wanneer ze de uitspraak horen, best emotioneel zijn aan de telefoon. Dat is ook wel begrijpelijk.”

Corona

Ondanks corona zijn de medewerkers van de griffie toch aan het werk in het Paleis van Justitie. Thuiswerken is niet mogelijk bij deze functies, waar nog veel per post gaat. Lia zegt hierover: “Er zijn schermen geplaats op kantoor en we hebben mondkapjes gekregen, zodat we veilig kunnen werken op kantoor. Zelf vind ik het vervelender dat ik in deze coronatijd niet naar familie in de Dominicaanse Republiek, waar ik vandaan kom, en in Spanje kan.”

“Het plannen van zittingen en de contacten met advocaten vind ik leuke dingen in mijn werk,” vertelt Lia desgevraagd. “Daarnaast heb ik aardige collega’s. Ik vind het belangrijk dat het werk met enthousiasme gedaan wordt. We zorgen zeker voor vrolijkheid in mijn team.”

Lees ook de andere verhalen in deze rubriek 'Even voorstellen'.

Uitspraken