“Ik ben civilist en wil dat blijven. Wanneer je rhio wordt bij een gerechtshof focus je je op één rechtsgebied in tegenstelling tot een rechter in opleiding bij de rechtbank die op meerdere rechtsgebieden ingezet wordt. Daarnaast trok het meervoudig behandelen van zaken bij een hof me aan,” zo verklaart Jeroen zijn keuze voor het Haagse hof. De r(h)io-opleiding varieert van 1 tot 4 jaar, omdat het maatwerk betreft. De rhio-opleiding van Jeroen neemt 2 jaar in beslag. Hij vertelt erover: “We zijn met een groep van ongeveer 40 rechters / raadsheren in opleiding gestart, waarmee we het basiscurriculum volgen. De groep is divers qua aantal jaren werkervaring, maar ook het type werkervaring. Er zitten veel advocaten tussen, maar ook bijvoorbeeld een wetgevingsjurist en mensen vanuit de Rechtspraak-organisatie zelf. Je krijgt in de opleiding veel praktische vaardigheden mee, zoals zitting houden, getuigenverhoor en raadkameren. Daarnaast is er ook een puur inhoudelijke component. In het kader van mijn rhio-opleiding ga ik tevens 9 maanden bij de rechtbank Den Haag werken om zo te leren, hoe het is om enkelvoudig zaken te behandelen.”
Jeroen heeft al diverse insolventiezaken behandeld bij het hof. “Dit vond ik interessant om te doen. Het behandelen van deze zaken heeft een heel andere dynamiek dan mijn werk bij het advocatenkantoor. Je moet in het begin dus wel even uit je comfortzone komen,” stelt hij. Hij gaat zich bij het Haagse hof voornamelijk met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en insolventiezaken bezighouden, maar zal zich ook geregeld over andere type zaken buigen.
Heeft hij een tip voor mensen die overwegen om rhio te worden? Jeroen antwoordt daarop: “Niet twijfelen, maar doen! Je moet er wel echt voor gaan. De selectie is stevig. Het opleidingstraject is intensief, maar het is een fantastische opleiding en je krijgt een enorme bagage mee.”