Laden...

Even voorstellen: een raadsheer in opleiding handelsrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een raadsheer in opleiding handelsrecht
Den Haag, 13 maart 2023
In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
In deze rubriek vertelt telkens een andere professional over zijn of haar werk bij ons hof. Zo geven we een inkijk achter de schermen. Ditmaal is Jeroen Terstegge, raadsheer in opleiding bij handelsrecht, aan het woord.

Jeroen Terstegge is sinds oktober 2022 raadsheer in opleiding (rhio) bij het Haagse hof. Hij maakt onderdeel uit van een team handelsrecht. Jeroen maakte een overstap van de advocatuur naar de Rechtspraak.

Advocatuur

Jeroen studeerde rechten, met afstudeerrichting privaatrecht, en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn studie werkte hij bij een klein advocatenkantoor in Den Haag en besloot advocaat te worden. Jeroen werkte 15 jaar als advocaat bij het kantoor Ploum in Rotterdam. Hij hield zich voornamelijk bezig met advieswerk op het terrein van het ondernemingsrecht en begeleidde overnames, onder meer in de energiesector. In de rechtszaal kwam hij eigenlijk niet. In 2018 werd Jeroen partner bij het advocatenkantoor. Dit betekende dat het juridisch inhoudelijk werk deels naar de achtergrond verdween. Ondertussen werkte hij tevens aan een dissertatie. In september 2022 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘Beperking van de bestuursbevoegdheid bij de naamloze en besloten vennootschap’. Jeroen vond daarna de tijd aangebroken om een nieuwe stap te zetten en wilde weer meer met de juridische inhoud gaan doen. De Rechtspraak had hem altijd al getrokken en hij hoorde positieve verhalen in zijn omgeving over het werken bij de ‘Zittende Magistratuur’, waardoor de keuze viel op rhio worden.

Civilist

“Ik ben civilist en wil dat blijven. Wanneer je rhio wordt bij een gerechtshof focus je je op één rechtsgebied in tegenstelling tot een rechter in opleiding bij de rechtbank die op meerdere rechtsgebieden ingezet wordt. Daarnaast trok het meervoudig behandelen van zaken bij een hof me aan,” zo verklaart Jeroen zijn keuze voor het Haagse hof. De r(h)io-opleiding varieert van 1 tot 4 jaar, omdat het maatwerk betreft. De rhio-opleiding van Jeroen neemt 2 jaar in beslag. Hij vertelt erover: “We zijn met een groep van ongeveer 40 rechters / raadsheren in opleiding gestart, waarmee we het basiscurriculum volgen. De groep is divers qua aantal jaren werkervaring, maar ook het type werkervaring. Er zitten veel advocaten tussen, maar ook bijvoorbeeld een wetgevingsjurist en mensen vanuit de Rechtspraak-organisatie zelf. Je krijgt in de opleiding veel praktische vaardigheden mee, zoals zitting houden, getuigenverhoor en raadkameren. Daarnaast is er ook een puur inhoudelijke component. In het kader van mijn rhio-opleiding ga ik tevens 9 maanden bij de rechtbank Den Haag werken om zo te leren, hoe het is om enkelvoudig zaken te behandelen.” 

Jeroen heeft al diverse insolventiezaken behandeld bij het hof. “Dit vond ik interessant om te doen. Het behandelen van deze zaken heeft een heel andere dynamiek dan mijn werk bij het advocatenkantoor. Je moet in het begin dus wel even uit je comfortzone komen,” stelt hij. Hij gaat zich bij het Haagse hof voornamelijk met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en insolventiezaken bezighouden, maar zal zich ook geregeld over andere type zaken buigen. 

Heeft hij een tip voor mensen die overwegen om rhio te worden? Jeroen antwoordt daarop: “Niet twijfelen, maar doen! Je moet er wel echt voor gaan. De selectie is stevig. Het opleidingstraject is intensief, maar het is een fantastische opleiding en je krijgt een enorme bagage mee.”

Uitspraken