Laden...

Speciale rechtsgebieden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver het gerechtshof > Organisatie > Speciale rechtsgebieden

Zaaizaad en plantgoedwet

De Zaaizaad en plantgoedwet wordt ook wel het kwekersrecht genoemd. Dit is een bijzonder intellectueel eigendomsrecht dat ontwikkeld is voor nieuwe plantenrassen.

Vorderingen op de grond art. 6:241 BW

Dit betreft zaken die betrekking hebben op het zogenoemde collectieve actierecht van consumentenorganisaties tegen onredelijke consumentenvoorwaarden van bedrijven.


Verzoeken op grond van art. 3:305d BW

De in deze bepaling omschreven behartigers van collectieve belangen van consumenten, zoals bijvoorbeeld de Consumentenautoriteit, kunnen het gerechtshof verzoeken om te bevelen een inbreuk op een aantal van de meest belangrijke wettelijke bepalingen die de consumenten beschermen, onverwijld te doen staken.

Klacht niet-vervolgen strafbaar feit

De officier van justitie kan beslissen om een strafbaar feit niet te vervolgen. Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u daartegen een klacht indienen bij het gerechtshof. Het ressort Den Haag behandelt alleen de zaken uit de arrondissementen Rotterdam en Den Haag.