Oproep voor zitting
In alle andere gevallen roept de beklagkamer u op voor een zitting. Deze zitting is niet openbaar. U krijgt tijdens de zitting de gelegenheid om uw klacht mondeling uit te leggen.
Als het nodig is, roept de beklagkamer ook de beklaagde op om uitleg te geven. Dat gebeurt meestal niet tijdens dezelfde zitting. Tijdens die zitting krijgt de beklaagde de gelegenheid om opmerkingen te maken over uw klacht. De beklaagde is niet verplicht om op vragen te antwoorden.
Bijstand door een advocaat
Krijgt u als klager of beklaagde een oproep voor een zitting? U mag dan een advocaat meenemen. Mogelijk heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand (“toevoeging”). Voor informatie hierover moet u zich te wenden tot een advocaat of de Raad voor rechtsbijstand. Het inschakelen van een advocaat hoeft niet. Op de zitting mag u zich ook door iemand anders laten bijstaan. U moet deze persoon dan wel machtigen.
Uitstel zitting aanvragen
Kunt u niet aanwezig zijn op de zitting? Dan kunt u of uw advocaat via een brief om uitstel vragen bij de voorzitter van de beklagkamer van het gerechtshof. Dit heet een aanhoudingsverzoek. U moet wel een goede reden voor uitstel hebben, bijvoorbeeld ziekte. Als de beklagkamer erom vraagt, moet u de reden voor uw verzoek tot uitstel kunnen onderbouwen. Dit kan bijvoorbeeld met een brief van een dokter of ziekenhuis. Vraag het uitstel zo snel mogelijk aan.
Aanhoudingenprotocol
De rechtbanken en gerechtshoven hebben met elkaar een aanhoudingenprotocol ontwikkeld. Hierin staat waarmee het hof rekening houdt als u verzoekt om uitstel van de zitting. De beklagkamer van het hof is niet verplicht de zitting uit te stellen. Houd daar rekening mee. De beklagkamer kan de zaak ook behandelen zonder u.
Bericht over wel/geen uitstel
Heeft u het verzoek op tijd ingediend? Meestal krijgt u of uw advocaat een paar dagen voor de zitting bericht over wel of geen uitstel. Soms beslist de beklagkamer pas op de zitting over het wel of niet geven van uitstel. Wilt u weten hoe op uw verzoek tot uitstel is beslist? U kunt daarover ook zelf contact opnemen met het gerechtshof.
Tolk
Beheerst u de Nederlandse taal niet of onvoldoende? Als u dit uiterlijk 14 dagen voor de zitting aan het gerechtshof laat weten, kan het hof een tolk voor u oproepen. U mag ook op eigen kosten zelf een tolk meebrengen.
Uw dossier inzien voorafgaand aan de zitting
U kunt voor de zitting het dossier inzien. Hiervoor neemt u telefonisch contact op met de griffie. Doe dit binnen 14 dagen na de datum op de brief met de oproep voor de zitting. Als u het dossier komt inzien, moet u uw identiteitsbewijs tonen.
De voorzitter van de beklagkamer kan besluiten dat u bepaalde stukken niet mag bekijken. Bijvoorbeeld om de persoonlijke levenssfeer te beschermen. Of vanwege de opsporing/vervolging van strafbare feiten. Kopieën van stukken worden alleen aan een advocaat verstrekt, op zijn/haar verzoek.