Laden...

Strafkamer Internationale Misdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver het gerechtshof > Organisatie > Strafkamer Internationale Misdrijven

Intro

De Strafkamer Internationale Misdrijven (SIM) van het Gerechtshof Den Haag berecht in hoger beroep verdachten van internationale misdrijven, waaronder genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. De strafkamer berecht ieder die zich buiten Nederland schuldig maakt aan deze misdrijven, wanneer de verdachte zich in Nederland, Bonaire en Saba bevindt, dan wel wanneer het feit is begaan tegen een Nederlander. Ook buitenlandse militairen die niet als krijgsgevangenen onder Nederlandse rechtsmacht zijn gekomen worden in Den Haag berecht voor door hen gepleegde internationale misdrijven. De Strafkamer Internationale Misdrijven berecht in hoger beroep tevens verdachten van piraterij (zeeroof) en internationaal terrorisme.

De Strafkamer Internationale Misdrijven vloeit voort uit de totstandkoming van de Wet Internationale Misdrijven, die met ingang van 1 oktober 2003 in werking is getreden. Op basis hiervan is de rechtspraak inzake internationale misdrijven grotendeels ondergebracht bij de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag.