Laden...

Bureau Berechting Internationale Misdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Organisatie > Bureau Berechting Internationale Misdrijven

Bureau Berechting Internationale Misdrijven

Bureau Berechting Internationale Misdrijven (Bureau BIM) verzamelt informatie voor rechtszaken over internationale misdrijven. Zo blijven rechters, raadsheren en juridisch medewerkers op de hoogte van rechterlijke uitspraken, leeractiviteiten en andere ontwikkelingen op het gebied van internationale misdrijven in binnen- en buitenland. 

Bureau BIM werkt met een jaarplan en beschrijft haar werkzaamheden in een jaarverslag. Er zijn negen medewerkers betrokken bij Bureau BIM.

Meer weten over rechtszaken rond internationale misdrijven? Luister naar de vijfdelige podcast van Bureau BIM op de podcastpagina van de Rechtspraak. In deze serie praten stafjuristen Fien Kok en Danique Lammerts van Bueren met verschillende gasten.

 

Bureau for the Adjudication of International Crimes

Bureau for the Adjudication of International Crimes (hereafter: Bureau BIM) is part of the District Court of The Hague and collects and distributes knowledge and information on international crimes for the judiciary in the Netherlands. Bureau BIM is comprised of specialized judges, investigative judges, assistant judges and legal officers that are involved in the adjudication of international crimes in the Netherlands. 

Via an internal website Bureau BIM provides Dutch judges and legal staff with case law, developments and information on learning activities in the field of international crimes. Every month, Bureau BIM provides a short lecture on current issues concerning the adjudication of international crimes. In addition, Bureau BIM distributes a newsletter four times a year. The Bureau works according to an annual plan and is accountable in an annual report.


Internationale misdrijven

Internationale misdrijven vallen onder de Wet Internationale Misdrijven (WIM) en/of de Wet oorlogsstrafrecht (WOS). Dit zijn bijvoorbeeld oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide.

Deze misdrijven raken veel mensen over de hele wereld. Daarom moeten deze misdrijven bestraft worden, vonden de Nederlandse regering en het parlement na de Tweede Wereldoorlog.

Rechtbank Den Haag is de enige rechtbank in Nederland die strafzaken rond internationale misdrijven behandelt. Gerechtshof Den Haag behandelt deze zaken in hoger beroep.

De militaire kamer behandelt strafzaken van Nederlandse militairen in internationale misdrijven. Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt deze zaken in hoger beroep.

 


Kenniscentrum Getuigen

Door de zaken over internationale misdrijven te behandelen heeft de rechtbank Den Haag op verschillende vlakken expertise ontwikkeld, waaronder het horen van getuigen die bijzondere aandacht nodig hebben en de beoordeling van de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. Hiertoe is een kenniscentrum opgericht, het Kenniscentrum Getuigen, als onderdeel van het Bureau Berechting Internationale Misdrijven. 

Het Kenniscentrum Getuigen is eveneens voor de gehele rechtspraak beschikbaar en biedt expertise die de rechter helpt alle werkzaamheden inzake getuigenverhoren conform de nieuwste stand van de jurisprudentie en wetenschap te kunnen uitvoeren. Daarbij gaat het om alle fasen van het getuigenverhoor: de beslissing welke personen als getuige worden gehoord, de kwaliteit van het afnemen van het verhoor en van de vastlegging daarvan in een proces-verbaal, en tenslotte de beoordeling van de betrouwbaarheid van de verklaring in het kader van bewijs

Het Kenniscentrum Getuigen streeft er naar 'best practices' te ontwikkelen voor het verhoor en het proces-verbaal daarvan. Een volgens de normen uitgevoerd en vastgelegd verhoor geeft aan de rechter die de betrouwbaarheidsbeoordeling moet doen handvatten voor een afgewogen en gemotiveerd oordeel. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de stand van de wetenschap in de psychologie over de werking van het geheugen en over ondervragingstechnieken. Hiertoe werkt het Kenniscentrum Getuigen samen met één of meer psychologen die hun kennis op dat gebied up-to-date houden. Op basis van de opgedane expertise heeft het Kenniscentrum twee getuigenprotocollen ontwikkeld, een Getuigenprotocol voor getraumatiseerde getuigen en een Getuigenprotocol voor bijzondere aandacht behoevende getuigen.