U kunt ook terecht voor een apostille of legalisatie. Daarmee wordt de echtheid van een handtekening op een document bevestigd.
Als het document bestemd is voor een land dat het Apostilleverdrag heeft ondertekend, worden de documenten voorzien van een apostille. De Verdragenbank geeft een landenoverzicht met onder andere de data waarop het Apostilleverdrag voor de landen in werking is getreden.
Als het document bestemd is voor een land dat het Apostilleverdrag niet heeft ondertekend dan moet het document worden gelegaliseerd. De procedure duurt langer dan bij een apostille. Legalisaties worden allereerst getekend door de president of waarnemend president van de rechtbank, daarna door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. U moet er zelf voor zorgen dat het document wordt voorgelegd aan deze ministeries.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan op bepaalde documenten direct een legalisatiestempel plaatsen. In deze gevallen hoeft u het document niet eerst bij de rechtbank en het ministerie van Veiligheid en Justitie te laten legaliseren. Meer informatie over deze uitzonderingen kunt u vragen bij de afdeling Legalisaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In de meeste gevallen kunt u op de afgifte van de apostille en legalisatie wachten. Indien u zelf verhinderd bent, kunt u ook iemand anders sturen met het document. U hoeft dan geen machtiging mee te geven. Zie de
kosten. Betalen kan contant of per pin.