Laden...

Celstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeval Luyksgestel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeval Luyksgestel
's-Hertogenbosch, 20 februari 2020

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een 29-jarige man veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf en een rijontzegging van 4 jaar. Onder invloed van alcohol en met een veel te hoge snelheid reed de man een woning binnen in Luyksgestel. De bewoner kwam daarbij om het leven. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man eerder tot 30 maanden celstraf en een rijontzegging van 4 jaar.

Uit de bocht gevlogen

In september 2017 reed de man, na een avondje stappen, samen met een vrouw in haar auto door Luyksgestel terwijl ze met elkaar aan het kletsen waren. De man had te veel alcohol gedronken en reed - binnen de bebouwde kom - veel te hard. Zijn precieze snelheid is niet bekend, maar hij reed in elk geval 100 kilometer per uur of meer op een weg waar slechts 50 kilometer per uur was toegestaan. De man vloog vervolgens uit de bocht en reed een woning binnen. Dat gebeurde net op de plek waar de 75-jarige bewoner lag te slapen. Die raakte zwaargewond en overleed later die dag.

Zeer onvoorzichtig

Net als de rechtbank vindt ook het hof dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij was onder invloed van veel meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol en hij reed veel te hard. Omdat de man aan het kletsen was met zijn bijrijdster, lette hij ook nog eens minder goed op. Hij miste zo de waarschuwingsborden dat er een scherpe bocht in de weg aan kwam en de borden die de maximumsnelheid van 50 kilometer aangaven.

Hoogte van de straf

De man heeft zich door zich zo te gedragen, geen rekenschap gegeven van de verantwoordelijkheid die een autobestuurder heeft ten opzichte van anderen. Ook heeft de man door zijn rijgedrag het belangrijkste bezit van de bewoner - zijn leven - ontnomen. Er is daarmee zeer groot en onherstelbaar leed toegebracht aan zijn nabestaanden. Het hof rekent hem dit zwaar aan.

De man heeft tijdens de zitting verklaard dat hij nog dagelijks wordt herinnerd aan het ongeval. Hij heeft spijt betuigd aan de nabestaanden. Volgens het hof is de man schuldbewust en oprecht in zijn woord en gedrag. Zo is hij na afloop van de zitting bij de rechtbank in gesprek gegaan met de nabestaanden en heeft hij het graf van het slachtoffer meermalen bezocht en daar bloemen neergelegd. Daaruit leidt het hof af dat de verdachte het kwalijke van zijn handelen inziet. Het hof houdt er verder rekening mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld.

Zo komt het hof tot een gevangenisstraf van 24 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 4 jaar. Die ontzegging gaat in nadat de man zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Uitspraken