Laden...

Tweesteden Ziekenhuis mocht in 2011 overeenkomst met softwarebedrijf Alert ontbinden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Tweesteden Ziekenhuis mocht in 2011 overeenkomst met softwarebedrijf Alert ontbinden
's-Hertogenbosch, 17 december 2019

In de zaak van het Tweesteden Ziekenhuis uit Tilburg tegen het Nederlands/Portugese softwarebedrijf Alert heeft het hof vandaag bepaald dat het ziekenhuis de overeenkomst met het softwarebedrijf in 2011 op rechtsgeldige wijze heeft ontbonden. Volgens het ziekenhuis was het softwarebedrijf ernstig tekortgeschoten in de gemaakte afspraken en zou de afgesproken opleverdatum niet worden gehaald. Alert moet het ziekenhuis nu een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro terugbetalen, dat aan het bedrijf was betaald voor te leveren diensten.

Invoering computersysteem mislukt

Het Tweesteden Ziekenhuis (TsZ) en het softwarebedrijf Alert hadden een overeenkomst gesloten waarbij Alert aan het ziekenhuis een geïntegreerd computersysteem zou leveren waarmee de volledige bedrijfsvoering en het primaire proces van het ziekenhuis zouden worden geregeld. De intentie van beide partijen was dat het systeem in maart 2012 operationeel zou zijn. Gedurende de looptijd van de overeenkomst ontstonden problemen bij de uitvoering van het project waardoor het TsZ het vertrouwen verloor dat het project op tijd zou slagen. Daarom ontbond het ziekenhuis op 2 november 2011 eenzijdig en per direct de overeenkomst. Als reden voor de ontbinding voerde het ziekenhuis onder meer aan dat het softwarebedrijf ernstig tekort is geschoten in de gemaakte afspraken. Zo voldeed de software van Alert niet aan de eisen van het ziekenhuis en overschreed Alert gestelde deadlines. Daardoor heeft het ziekenhuis schade geleden.

Oordeel rechtbank

De rechtbank Oost-Brabant oordeelde in 2013 dat het ziekenhuis in Tilburg de samenwerking met het softwarebedrijf niet eerder dan per 26 januari 2015 had mogen beëindigen. De rechtbank wees de door het TsZ gevorderde schadevergoeding af en veroordeelde het ziekenhuis in de door beide partijen gemaakte proceskosten. Het ziekenhuis was het niet eens met deze beslissing en ging in hoger beroep.

Deskundigenonderzoek

Om te kunnen beoordelen of het TsZ de overeenkomst met Alert in 2011 op rechtsgeldige wijze had ontbonden, heeft het hof door deskundigen onderzoek laten doen. Op basis van dit deskundigenonderzoek komt het hof anders dan de rechtbank tot de conclusie dat de ontbinding van de overeenkomst inderdaad rechtsgeldig is. Daarbij is doorslaggevend dat de door beide partijen afgesproken datum van 31 maart 2012, waarop het complete geïntegreerde computersysteem bij het ziekenhuis had moeten werken, een fatale termijn was. Uit het onderzoek is gebleken dat deze termijn niet meer haalbaar was op het moment dat het TsZ de overeenkomst ontbond in 2011.

Terugbetalen van ruim 4,5 miljoen euro

Het softwarebedrijf Alert moet nu aan het Tweesteden Ziekenhuis een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro plus rente terugbetalen, het bedrag dat het ziekenhuis al aan het softwarebedrijf had betaald in het kader van de overeenkomst. Ook moet het softwarebedrijf de proceskosten betalen, zowel van de procedure bij de rechtbank als van het hoger beroep. De aanvullende schadevergoeding die het ziekenhuis had gevorderd, wijst het hof af.

Uitspraken