Laden...

Vergoedingen voor Ryanair-piloten na ontbinding arbeidsovereenkomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Vergoedingen voor Ryanair-piloten na ontbinding arbeidsovereenkomst
's-Hertogenbosch, 02 juli 2020

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat Ryanair billijke vergoedingen moet betalen van 100.000 tot 175.000 euro aan 8 piloten. Al eerder werd duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. 

Ontbinding arbeidsovereenkomst

In februari van dit jaar oordeelde het hof dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Uiteindelijk hebben de piloten zelf om ontbinding van hun arbeidsovereenkomst gevraagd. Het hof vond echter dat er een zodanig onwerkbare situatie was ontstaan dat, ondanks dat het verzoek vanuit de piloten kwam, zij zowel recht hebben op een transitievergoeding als een billijke vergoeding.

Inzicht in inkomen

De kantonrechter kende eerder ook aan alle 8 de piloten een transitievergoeding en een billijke vergoeding toe. De billijke vergoedingen bedroegen toen tussen de 350.000 en 425.000 euro per persoon. Ryanair ging in hoger beroep tegen de toegekende vergoedingen. Het hof heeft de piloten eerder dit jaar de gelegenheid gegeven om actuele gegevens over hun inkomenssituatie te geven. Op basis daarvan heeft het hof de hoogte van de vergoedingen kunnen bepalen.

Einduitspraak

Bij het bepalen van de billijke vergoeding was de inkomensschade van de piloten het vertrekpunt. Het hof heeft daarnaast ook rekening gehouden met de mate van verwijtbaarheid van het handelen van Ryanair en het feit dat er eerder door de kantonrechter ook een transitievergoeding is toegekend. Uiteindelijk vindt het hof billijke vergoedingen van 100.000 tot 175.000 euro per persoon passend. De bedragen verschillen per piloot, omdat hun inkomensschade verschillend is.

De billijke vergoedingen zijn aanzienlijk lager dan bij de kantonrechter. Dat komt onder andere doordat het hof de hoogte van de vergoedingen heeft kunnen baseren op de actuele en concrete inkomensgegevens van de piloten. Het hof komt wel tot hetzelfde bedrag als de kantonrechter voor wat betreft de hoogte van de transitievergoedingen. Die variëren van ruim 33.000 tot 84.000 euro per persoon.

Uitspraken