Laden...

Verkoper moet aankoopbedrag dressuurpaard toch terugbetalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Verkoper moet aankoopbedrag dressuurpaard toch terugbetalen
's-Hertogenbosch, 17 oktober 2023
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft beslist dat de hoogte van de schadevergoeding die de koper van het paard Batuta moet betalen aan de verkoper, niet in deze procedure vastgesteld kan worden. Enkele weken nadat het paard aan de koper was verkocht, overleed het aan darmklachten. Wél moet de verkoper het aankoopbedrag terugbetalen aan de koper. De rechtbank Oost-Brabant wees die vordering af

Waar gaat deze zaak over?

Afbeelding ter illustratie

In april 2018 werd het paard – dat op Grand-Prixniveau presteerde – verkocht voor 1.15 miljoen euro, nadat de koper diverse keuringen had laten uitvoeren. Enkele dagen daarna bleek het dier toch iets te mankeren aan een van de voorbenen. Een maand later werd er koliek geconstateerd bij het paard en heeft de koper het dier op advies van de dierenarts laten inslapen. 

Vordering koper

Als gevolg van het overlijden van het paard, wil de koper het volledige aankoopbedrag en kosten van de deskundige in hoger beroep terug van de verkoper wegens dwaling of zogenaamde wanprestatie door de verkoper. Het hof wijst die vordering op grond van dwaling toe en overweegt dat de verkoper de koper had moeten informeren over de problemen aan een van de benen van het paard, ondanks dat de koper het dier ook heeft laten keuren. Het hof oordeelt dat de koopovereenkomst wordt vernietigd.

Tegenvordering verkoper

De verkoper heeft tegelijkertijd ook een vordering tegen de koper ingediend. De koper heeft namelijk zonder de verkoper te informeren, het paard laten inslapen. En gezien het feit dat de koopovereenkomst wordt vernietigd en de verkoper daardoor eigenaar is gebleven, had de koper dat na de geconstateerde koliek wel moeten doen volgens het hof. 

De volgende stap is het bepalen van de schade die de verkoper daardoor heeft geleden. Voor het hof staat vast dat dat niet het aankoopbedrag is, omdat de doodsoorzaak niets te maken heeft met de beenklachten waarover werd gedwaald. Hoe hoog het bedrag wél is, kan het hof niet beoordelen. Dat heeft onder andere te maken met ‘open eindjes’ en nieuwe standpunten die door beide partijen als start voor een schadedebat worden ingebracht. Daardoor kan het hof in deze al jaren lopende procedure nog geen schadevergoeding vaststellen. Om de exacte schade vast te stellen die de verkoper heeft geleden door het overlijden van het paard, kunnen partijen een afzonderlijke procedure starten bij de rechtbank. 

Uitspraak