Kamermeerderheid voor eigen bijdrage veroordeelden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad van State > Nieuws > Kamermeerderheid voor eigen bijdrage veroordeelden
Den Haag, 18 juni 2015

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en PVV is voor het mee laten betalen door veroordeelden aan de kosten die zij hebben veroorzaakt. De andere partijen in de Kamer steunen wel dit principe, maar betwijfelen of de wet uitvoerbaar is.  

Debat

Dat bleek gisteravond tijdens het debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat regelt dat veroordeelden een eigen bijdrage betalen aan hun opsporing, vervolging en detinering. Minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie beschouwen het mee laten betalen door veroordeelden niet als extra straf, maar als een kwestie van 'de vervuiler betaalt'.

Stemming

Oppositiepartijen wijzen erop dat gedetineerden in de regel geen geld hebben. Ook vragen ze zich af of het optuigen van het apparaat om de gelden te innen, niet meer kost dan het oplevert. Volgende week wordt over het wetsvoorstel gestemd.

Advies Rechtspraak

De Raad voor de rechtspraak adviseerde eerder over het wetsvoorstel. Centrale lijn van dat advies was de rechter te laten bepalen of een gedetineerde mee moet betalen aan de kosten die hij heeft veroorzaakt. 
 
Meer informatie op de site van de Tweede Kamer.

Uitspraken

Afzender

Meest gelezen berichten