Laden...

Registratiecommissie mocht herregistratie gevangenisarts weigeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad van State > Nieuws > Registratiecommissie mocht herregistratie gevangenisarts weigeren
Den Haag, 07 november 2018

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) hoefde een arts niet opnieuw in te schrijven in het register van huisartsen. Hij was al langere tijd werkzaam als gevangenisarts maar voldeed volgens de RGS niet meer aan de voorwaarden voor herregistratie als huisarts, reden om zijn verzoek daartoe te weigeren. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de RGS daar in een uitspraak van vandaag (7 november 2018) gelijk in en bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank.

Niet aan wettelijke voorwaarden voldaan

Een huisarts moet zich iedere vijf jaar opnieuw laten registreren in het huisartsenregister. Die registratie geeft de bevoegdheid om de huisartsgeneeskunde over de volle breedte uit te oefenen. Een arts moet daarbij voldoen aan de voorwaarden uit het Besluit herregistratie specialisten en het Besluit huisartsgeneeskunde. Zo moet de arts 'in voldoende mate werkzaam zijn als huisarts', wat er in dit geval op neerkomt dat hij naast zijn werk als gevangenisarts minimaal acht uur per week als huisarts werkzaam is in een huisartsenpraktijk. De arts in deze zaak was dat niet, omdat hij tussen april 2011 en april 2016 uitsluitend werkzaam was als gevangenisarts. De regelgeving maakt een uitdrukkelijk onderscheid tussen de werkzaamheden van een huisarts en die van een gevangenisarts. De arts voldoet daarom niet aan de voorwaarden voor herregistratie, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak.

Uitspraken