Laden...

Nieuwe brieven van de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Kwaliteit van de rechtspraak > Nieuwe brieven van de Rechtspraak

Helder taalgebruik en andere opmaak

De brieven die door de Rechtspraak worden verstuurd, zijn aan het veranderen. De brieven worden herschreven zodat het taalgebruik beter aansluit bij de lezers. Ook de opmaak wordt anders zodat de informatie overzichtelijker is. 

Er worden bijvoorbeeld icoontjes gebruikt en er zit bij de nieuwe brieven een stappenplan. Daarmee hebben lezers een overzicht van alle stappen in de procedure én kunnen zij beter zien waar zij zich in de procedure bevinden.

Voorbeelden van nieuwe brief en stappenplan

voorbeeld van de nieuwe brief (pagina 1) 
 
 
 
 
 

 

voorbeeld van het stappenplan dat in de brief wordt gebruikt (pagina 3) 
 
 
voorbeeld van het stappenplan dat in de brief wordt gebruikt (pagina 2) 
 
 
 

 

 

 

Het belang van heldere brieven

Het doel van de nieuwe brieven is: heldere en goed leesbare brieven waarin de Rechtspraak veel duidelijker maakt wat de rechtzoekende nog te wachten staat of wat de Rechtspraak nog van de lezer verwacht.


Er worden veel moeilijke woorden gebruikt en de brieven zijn te veel vanuit de Rechtspraak geschreven in plaats van dat ze gericht zijn op de ontvanger. Ze zijn ook veel te lang. Het overdondert mensen gewoon.

Vertegenwoordiger van de Stichting ABC over de oude brieven


Oude brieven ook nog in gebruik

De brieven worden niet allemaal in één keer vernieuwd. Dit betekent dat er een periode is waarin er brieven in de oude en in de nieuwe huisstijl in omloop zijn. Twijfelt u of de brief die u heeft ontvangen wel echt door de Rechtspraak verstuurd is? Neem dan contact op met het gerecht waar uw zaak loopt of met het Rechtspraak Servicecentrum.Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact

>