Laden...

Complexe echtscheidingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 
In 2016 is het Visiedocument Rechtspraak over echtscheidingen met kinderen gepubliceerd. Nog te vaak vormt een echtscheiding het begin van een felle strijd die soms jaren kan duren. Regelmatig worden kinderen de inzet van de strijd. De Rechtspraak wil zich inzetten voor initiatieven die eraan bijdragen dat scheidingen minder conflicten opleveren en waarbij kinderen niet beschadigd worden. Een aantal rechtbanken en gerechtshoven experimenteert al geruime tijd met een andere aanpak van problematische scheidingen, om de schade voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken.

 

 

Procedure gezamenlijke toegang ouders (PGTO) – Regiolabs (rechtbanken Den Haag en Oost-Brabant)

De procedure gezamenlijke toegang ouders bij de rechtbank Den Haag en Oost-Brabant, is een procedure waarin ouders van minderjarige kinderen zich samen met één deelnameformulier tot de rechter kunnen wenden bij onderlinge familierechtelijke juridische geschillen. Ouders worden in die procedure aangemoedigd om samen aan een oplossing te werken. De procedure is bedoeld voor ouders die uit elkaar willen gaan of al uit elkaar zijn, maar bij wie het niet lukt om afspraken met elkaar te maken over alle onderwerpen. Zoals over de zorg over de kinderen, alimentatie of verdeling van het huis. De proef is bedoeld voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar.

 

 

Deelgeschillenrecht pilot – rechtbank Gelderland

De rechtbank Gelderland werkt met een nieuwe vorm van laagdrempelige en snelle rechtspraak met de Deelgeschillenrechter in Familiezaken. De kern van deze procedure is dat partijen één relatief eenvoudig deelgeschil – wat in de weg staat van het bereiken van een totaalregeling – versneld kunnen voorleggen aan de deelgeschillenrechter.

 

 

Zie ook: