Laden...

'Niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek niet altijd beste advies'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > 'Niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek niet altijd beste advies'
Den Haag, 16 oktober 2017

Hoe moet een advocaat handelen als zijn cliënt niet wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek, dat mogelijk leidt tot een tbs-maatregel?

Dat is het onderwerp van een artikel (advocatenblad.nl) dat de Amsterdamse senior rechter Han Jongeneel schreef voor het Advocatenblad. Hij onderzocht 50 zaken (een niet-significante steekproef) van verdachten die zo'n onderzoek weigerden. Deze 50 zaken resulteerden in:

  • toch tbs: 29 keer
  • geen tbs, wel hogere straf: 6 keer
  • geen tbs: 15 keer

Jongeneel concludeert aan de hand van zijn onderzoek dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is op de vraag wat een advocaat moet doen als zijn cliënt niet mee wil werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Immers: vaak wordt toch tbs opgelegd en soms wordt geen tbs opgelegd, maar wel een hogere straf. 'Niet meewerken' is in ieder geval niet altijd het beste advies, aldus Jongeneel. De belangrijkste vraag bij deze afweging is de vraag hoe de advocaat zijn rol ziet: is hij er puur en alleen voor het belang van zijn cliënt of moet hij ook het recidive-risico meewegen? Het antwoord op die vraag is een kwestie van interpretatie van de gedragsregels van de advocatuur. Die schrijven in algemene zin voor dat de hoofdtaak van een advocaat is het verlenen van advies en bijstand aan individuele cliënten. Maar er is ook een 'openbaar belang', 'waarvoor een enkele maal zelfs het belang van zijn cliënt zal moeten wijken'.

Uitspraken