Laden...

Tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Tbs

 

Wat is tbs?

 

Tbs (terbeschikkingstelling) is een maatregel om de samenleving te beschermen tegen mensen die misdrijven plegen terwijl ze lijden aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling.

Voorwaarden tbs 

 • De dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging.
 • De dader leed aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking toen hij de misdaad beging.
 • De veiligheid van anderen is in gevaar vanwege de kans op herhaling.

 

Onderzoek naar stoornis

Als de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) of officier van justitie vermoedt dat een verdachte tijdens het misdrijf leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, vraagt hij om een psychiatrisch/psychologisch onderzoek naar de persoon van de verdachte: een Pro Justitia-onderzoek. Dat leidt vaak tot een advies aan de rechter over de vraag of behandeling nodig is en in welke vorm. De rechter is onafhankelijk en hoeft het advies niet te volgen.

Soorten tbs

Er zijn twee soorten tbs; tbs met dwangverpleging en tbs met voorwaarden. Welke soort tbs de rechter oplegt, hangt af van het misdrijf en de kans op herhaling. 

PIJ-maatregel 
De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd) opleggen. De PIJ-maatregel kan 7 jaar duren. In uitzonderlijke gevallen kan de PIJ-maatregel worden omgezet in een tbs-maatregel.


Kenmerken tbs-veroordeelde

 • ongeveer 9 op de 10 is man
 • de gemiddelde leeftijd ligt rond de 44 jaar
 • ongeveer 1 op de 3 heeft een psychotische stoornis
 • ongeveer 2 op de 3 hebben een persoonlijkheidsstoornis

 

 Bekende zaken waarin tbs werd opgelegd

De rechtbank Noord-Nederland wees in 2022 vonnis in de zaak die in de media bekend is geworden als de Tindermoord. Een 27-jarige man is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor moord op een 21-jarige Amerikaanse studente, voor poging tot doodslag op haar Nederlandse vriend, voor brandstichting en voor vernieling. 

Uitspraak rechtbank

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeelt in 2022 een 30-jarige man tot een gevangenisstraf voor de duur van 22 jaren, met aftrek van voorarrest, en tbs met dwangverpleging voor drie moorden: op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes te Den Haag op 4 mei 2019 en op een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man op de Brunssummerheide te Heerlen op 7 mei 2019. De slachtoffers, die allen nietsvermoedend hun hond uitlieten, zijn door de verdachte op gruwelijke wijze, met een groot aantal messteken om het leven gebracht.

Uitspraak gerechtshof

Cel + tbs met dwangverpleging

De 28-jarige Michael P. is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol, drugs en Ritalin. De rechtbank wil met deze straf de man zo lang mogelijk uit de maatschappij houden en hem daarin niet onbehandeld terug laten keren.

In het hoger beroep op 5 juli 2019 veroordeelde ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hem tot deze straf. De Hoge Raad verminderde op 23 juni 2020 de gevangenisstraf met 4 maanden. Naast de resterende 27 jaar en 8 maanden is ook tbs met dwangverpleging nu definitief.

Lees meer op de bekende-zaakpagina over de zaak Anne Faber

8 jaar cel + tbs met dwangverpleging

Bart van U. is in 2017 door het gerechtshof veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn oudste zus Loïs en Els Borst, minister van Staat. Het hof acht in beide gevallen doodslag bewezen. Door zijn psychiatrische ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven, aldus de rechtbank. In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus om het leven gebracht.

Lees meer op de bekende-zaakpagina over Bart van U.

 

Zoek in het uitsprakenregister

In het uitsprakenregister staan alle strafzaken sinds 2002 waarin de rechter tbs heeft opgelegd.

Zoek binnen het uitsprakenregister op ‘tbs’ en maak gebruik van de filters aan de linkerkant van het scherm. 

Infographic tbs

 

 

Vraag en antwoord

Wat is tbs? 

Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een maatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling. Ga naar het uitgebreide antwoord op de vraag 'Wat is tbs?' op veelgestelde vragen

Wanneer legt de rechter tbs op? 

De rechter kan tbs (eventueel in combinatie met een gevangenisstraf) opleggen als aan 3 voorwaarden is voldaan. Lees verder over deze drie voorwaarden op veelgestelde vragen

Hoe vaak legt de rechter tbs op?

Over de afgelopen jaren:

 • 2016: 174 keer
 • 2017: 208 keer
 • 2018: 252 keer
 • 2019: 260 keer
 • 2020: 273 keer

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact