Laden...

‘Over 2 jaar alle faillissementszaken digitaal’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > ‘Over 2 jaar alle faillissementszaken digitaal’
Utrecht, 28 januari 2016

Slimmer werken, met veel minder handwerk. En belangrijker: door digitaal toezicht te houden op faillissementen, kan er transparanter worden gewerkt; betrokkenen krijgen beter inzicht in wat er allemaal gebeurt in de afwikkeling van een faillissement. Verder biedt digitalisering van toezicht ook de mogelijkheid tot uniformering van werkwijzen. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van toezicht.

Dit is in een notendop de grote winst die er te halen is met digitaal toezicht op faillissementen. Inmiddels is het voor alle curatoren bij alle rechtbanken mogelijk digitaal informatie uit te wisselen. Het is de taak van de rechter toezicht te houden op een ordentelijke afhandeling van een faillissement.

Curatoren

Vanmiddag, 28 januari, waren zeker 300 curatoren naar Utrecht gekomen voor het congres Toezicht in ontwikkeling. Digitale uitwisseling in faillissementen. Dat er nog een wereld te winnen is, bleek aan het begin van de middag toen er werd gevraagd hoeveel faxen er nog op de bureaus van curatorenkantoren stonden. Heel veel vingers gingen de lucht in. Logisch, want formeel mogen curatoren en gerechten nog niet e-mailen met het oog op de veiligheid.

Autorisatie

Inmiddels hebben 600 curatoren een autorisatie om digitaal gegevens uit te wisselen met rechtbanken. Curator Floris Dix is vanaf het begin betrokken bij het systeem dat de Rechtspraak ontwikkelt, waarmee curatoren digitaal gegevens kunnen uitwisselen met gerechten. Hij lichtte toe dat hij inmiddels 3 dossiers heeft die volledig digitaal gaan. Afgezien van wat praktische probleempjes (bijvoorbeeld: na 15 minuten inactiviteit wordt de verbinding verbroken uit veiligheidsoverwegingen), is hij geen problemen tegen gekomen. Hij roemde vooral de overzichtelijkheid (alles op 1 plek) en het feit dat er plaatsonafhankelijk gewerkt kan worden aan een faillissement.

2.300 dossiers

Erik Boerma, projectleider Toezicht in het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie, vertelde dat er bij de 11 rechtbanken inmiddels 2.300 dossiers in faillissementszaken digitaal in behandeling zijn. Hij lichtte toe dat het een bewuste keus is om de digitalisering geleidelijk aan in te voeren. ‘Geen big bang. Ik denk wel dat we over 2 jaar alle dossiers digitaal binnen krijgen. Behalve een paar langlopende faillissementen natuurlijk, die nog op papier zijn gestart.’

Uitspraken