Laden...

Ruim 1.500 beslagrekesten al digitaal ingediend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Ruim 1.500 beslagrekesten al digitaal ingediend
Den Haag, 08 september 2022

De digitale indieningen van beslagrekesten loopt gestaag op. Inmiddels hebben ruim 800 advocaten in totaal al meer dan 1.500 beslagrekesten digitaal ingediend via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Het gebruik van het webportaal wordt door de advocatuur gewaardeerd met een 4,2 op een schaal van 5. De bedoeling is dat het op termijn voor juridische professionals op grond van de wet verplicht wordt om digitaal te procederen in deze zaakstroom. De Nederlandse Orde van Advocaten staat positief tegenover dit uitgangspunt.

Via het webportaal kunnen advocaten digitaal stukken indienen en uitwisselen en ongeacht tijd en plaats digitaal het eigen dossier over het beslagrekest digitaal inzien. Het digitaliseren van de zaakstroom beslagrekesten vloeit voort uit het project Digitale Toegang (project DT) van de Rechtspraak. Via dit project realiseert de Rechtspraak in de komende jaren eenvoudige, digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in het civiel recht en het bestuursrecht. 

Ervaringen met digitale toegang beslagrekesten

Advocaten en juridische professionals zijn positief over de mogelijkheid om digitaal zaken in te dienen. Het indienen van zaken gaat sneller dan op papier en ze hebben bijvoorbeeld direct een bevestiging van hun indiening. Op verzoek van de Rechtspraak hebben diverse advocaten het digitaal procederen in beslagrekesten geëvalueerd. Daaruit blijkt men vooral zeer te spreken is over de snelheid van het indienen en de respons van de gerechten en het gebruiksgemak van het webportaal. 

Beslagrekesten graag digitaal

Nu de digitalisering in civiele en bestuurlijke procedures meer concreet wordt, is de oproep aan de advocatuur om beslagrekesten vooral digitaal in te dienen. Het geeft de griffies de mogelijkheid om het digitale werken goed onder de knie te krijgen en het biedt de Rechtspraak leerzame handvatten om de digitale toegang tot de rechter verder te verbeteren. En niet onbelangrijk: digitaal procederen is voor advocaten sneller en eenvoudiger dan procederen op papier. 

Volgende stappen

De verwachting is nog dit jaar de zaakstroom hoger beroep rijksbelastingen bij de hoven landelijk te implementeren. Dan kunnen ook burgers en bijvoorbeeld belastingadviseurs digitaal in hoger beroep procederen in rijksbelastingzaken. Het streven is in de eerste helft van 2023 digitaal procederen mogelijk te maken in de zaakstromen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding en volksverzekeringen. 

Uitspraken