Laden...

Vanaf 1 december mondkapjes ook verplicht in publieke ruimten gerechtsgebouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Vanaf 1 december mondkapjes ook verplicht in publieke ruimten gerechtsgebouwen
Den Haag, 30 november 2020

In navolging van de wettelijke mondkapjesplicht die op 1 december voor heel Nederland ingaat, is ook in de gebouwen van de Rechtspraak vanaf die datum een mondkapje verplicht. De verplichting geldt voor alle publieke ruimten van de gerechtsgebouwen voor personen van 13 jaar en ouder.

Bezoekers wordt gevraagd om een eigen mondkapje mee te nemen. Er is slechts een beperkt aantal wegwerpexemplaren beschikbaar voor de mensen die dat zijn vergeten. In de zittingszaal hoeft geen mondkapje te worden gedragen. Als iemand daar zijn of haar plaats heeft ingenomen, kan het mondkapje af. Zodra iemand zijn plaats weer verlaat, bijvoorbeeld omdat de zitting wordt geschorst of ten einde is, moet weer een mondkapje worden gedragen. Deze regels gelden ook voor rechters, griffiers en officieren van justitie, zij dragen bij binnenkomst in de zittingszaal ook een mondkapje. Het is voor advocaten toegestaan om zonder mondkapje te pleiten.

Bezoek

Net als andere overheidsgebouwen met een publieke functie blijven de gerechtsgebouwen toegankelijk. Alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze daarvoor zijn opgeroepen zijn. Alleen als iemand – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat is een mondkapje te dragen of een zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing.

Journalisten en publiek

Voor journalisten en publiek blijft gelden dat zittingen na aanmelding kunnen worden bijgewoond. Ook voor hen geldt de mondkapjesplicht. Per zaak wordt bekeken hoeveel journalisten en belangstellenden de zitting kunnen bijwonen. Als een zaak op veel belangstelling kan rekenen, wordt geprobeerd via een videoverbinding meer mensen toegang te bieden.

Meer informatie is te vinden op de themapagina coronavirus op Rechtspraak.nl.

Uitspraken