Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 16 oktober 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - 6 maanden celstraf voor mishandeling vriendin

11 oktober - Een 46-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden (waarvan 2 maanden voorwaardelijk) voor de mishandeling van zijn vriendin. Ook moet hij haar 500 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast moet hij 6 maanden gevangenisstraf uitzitten van een straf die hem in 2015 voorwaardelijk is opgelegd. Op 27 april 2017 sloeg hij met een bierblikje tegen het hoofd van zijn vriendin en gooide haar op de grond.  In de straf weegt mee dat hij zijn inmiddels ex-vriendin in haar huis mishandelde. Daarnaast is hij eerder voor soortgelijke delicten veroordeeld en liep hij nog in een proeftijd.  Uit onderzoeken blijkt dat de man een lichte verstandelijke beperking heeft en zijn agressie niet goed kan controleren. Daarvoor moet hij zich laten behandelen in een forensisch psychiatrisch centrum oordeelt de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7439

Straf - Vrijspraak van openlijk geweld tegen buschauffeur

12 oktober - Een 21-jarige man is vrijgesproken van openlijke geweldpleging in vereniging tegen een buschauffeur in augustus 2016 in Amsterdam-Noord. Samen met vrienden blokkeerde hij met zijn scooter de busbaan, waarna een ruzie met de buschauffeur ontstond. Op camerabeelden is te zien dat de buschauffeur hem vastpakt als iedereen wegloopt. Hierop neemt verdachte de buschauffeur in een nekklem. Vervolgens komen zijn vrienden terug en schoppen en slaan de buschauffeur, ook met een ijzeren ketting. Het is echter niet bewezen dat deze verdachte wist of zelfs kon weten dat zijn vrienden dat zouden doen. Hij maakte dus niet opzettelijk deel uit van de groep die geweld pleegde. De nekklem zou wellicht als mishandeling kunnen worden aangemerkt, maar dat was niet ten laste gelegd. De zaak tegen de 19-jarige medeverdachte is aangehouden. Twee minderjarige verdachten zijn inmiddels door de kinderrechter veroordeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7442

Bestuur - Strafpleiter krijgt niet meer vergoeding

10 oktober - Een strafpleiter heeft geen recht op een vergoeding van extra uren rechtsbijstand. Dat heeft de rechtbank beslist. De strafpleiter had de Raad voor Rechtsbijstand verzocht om vergoeding van méér dan de gebruikelijke 24 uur rechtsbijstand. Volgens de strafpleiter ging het om een feitelijk uiterst complexe zaak. Zijn cliënt werd namelijk verdacht van drie pogingen tot moord en het dossier was omvangrijk en bevatte veel (tegenstrijdige) getuigenverklaringen. De rechtbank geeft hem geen gelijk. Het was namelijk aan de strafpleiter zelf om aannemelijk te maken dat het in dit geval ging om een uitzonderlijke zaak  die een vergoeding van extra uren rechtvaardigt. Daarin is hij niet geslaagd. Hij heeft namelijk te summier onderbouwd wat deze strafzaak zo bijzonder complex maakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7370

Bestuur - Syrische grootmoeder mag (nog) niet naar Nederland

13 oktober - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mocht een alleenstaande grootmoeder verblijf in Nederland weigeren. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De Syrische, die in slechte medische toestand verkeert, woonde bij haar zoon, schoondochter en hun kinderen. Haar zoon vluchtte eerder naar Nederland en kreeg asiel. Hij deed aanvragen ‘nareis asiel’ om zijn gezin, waar volgens hem zijn moeder ook toe behoort, naar Nederland te halen. Deze werden allemaal ingewilligd behalve die voor zijn moeder. Dat was volgens de rechtbank terecht omdat de Nederlandse wet niet toestaat dat een volwassene zijn moeder laat overkomen op grond van ‘nareis asiel’. De rechtbank geeft de Syrische, die alleen achterblijft in oorlogsgebied, mee dat zij een aanvraag kan doen op grond van het recht op familieleven, waarmee zij meer kans maakt op verblijf bij haar familie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7470

Kanton - Huurder die overlast veroorzaakte, mag blijven

2 oktober - Een huurder van een woning in Amsterdam-West die overlast veroorzaakte, hoeft zijn huis niet uit. Woningcorporatie Rochdale had ontruiming van de woning geëist, maar daarin gaat de kantonrechter niet mee. De man mag weliswaar, onder andere op basis van zijn huurovereenkomst, geen overlast veroorzaken, maar voor ontruiming of het opleggen van dwangsommen is het nog te vroeg, zo oordeelt de rechter. Er is namelijk nog geen zogenoemde Einde Interventieverklaring afgegeven, die bewoners als laatste kans krijgen om hun gedrag te verbeteren. Bovendien constateerde de psychiater van de huurder dat hij in staat is om zelfstandig te wonen. Verder is de onderbuurvrouw die klaagde over de geluidsoverlast inmiddels verhuisd. Daarnaast laat de rechter meewegen dat de huurder zelf ook wil verhuizen en dat uit niets blijkt dat Rochdale heeft onderzocht of hij naar een andere (minder gehorige) woning zou kunnen vertrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7486

Kanton - Moeder moet betalen voor nooit gebruikte opvang

6 oktober - Een moeder die de nooit gebruikte buitenschoolse opvang voor haar dochter opzegde, moet kinderopvang Partou toch ruim 188 euro betalen. Zij heeft immers een overeenkomst voor de opvang getekend. Dat haar dochter hier geen gebruik van heeft gemaakt, verandert daar niets aan, oordeelt de kantonrechter. Op grond van die overeenkomst en de algemene voorwaarden moet de vrouw een annuleringsvergoeding van één maand opvang betalen. Er bestond onduidelijkheid over hoeveel annuleren precies kostte. Die onduidelijkheid in de algemene voorwaarden komt voor rekening van Partou als opsteller hiervan. De kosten die Partou vorderde voor opvang na die ene maand, zijn dan ook afgewezen. Datzelfde geldt voor de buitengerechtelijke kosten. In een brief die Partou daarover stuurde, werden namelijk twee verschillende betalingstermijnen genoemd. Daardoor was de vrouw niet goed geïnformeerd en hoeft zij die kosten niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7461

Civiel - Bedrijf kan invordering niet tegenhouden

11 oktober - De Nederlandse voorzieningenrechter gaat niet ingrijpen in de uitvoering van de aandelentransactie tussen de Duitse holdingmaatschappij MEF GmbH en een Nederlandse investeringsmaatschappij. De investeringsmaatschappij had hierom wel verzocht, maar de voorzieningenrechter is van oordeel dat het niet aannemelijk is dat de transactie kan worden vernietigd. Ook lijken er geen andere redenen te zijn waardoor het resterende deel van de koopsom niet hoeft te worden betaald. De investeringsmaatschappij wil dat de voorzieningenrechter MEF zou verbieden het nog niet door de investeringsmaatschappij betaalde deel van de koopsom (voor een aandelenpakket in HKB Bank) op te eisen. De investeringsmaatschappij meent dat de transactie die beide partijen hebben gesloten vernietigbaar is omdat MEF relevante informatie zou hebben achtergehouden. Daarom zou MEF geen aanspraak meer kunnen maken op het restant van de koopsom. De rechter oordeelt dus anders.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7491

Civiel - Venster op de buren

11 oktober - Hoewel een bewoonster in Centrum hinder ondervindt van de dakkapel die haar nieuwe buren vlakbij haar slaapkamerraam hebben laten plaatsen, hoeft deze niet te worden verwijderd. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw wilde dat de dakkapel werd verwijderd omdat de lichtinval in haar slaapkamer is verminderd, het uitzicht beperkter is, zij last heeft van hinderlijke lichtinval en zij zich in haar privacy voelt aangetast. Haar eigen raam kan ook niet meer helemaal open. De buren hebben een gezin met drie kinderen (binnenkort vier) en hebben de extra ruimte op hun zolder die met de dakkapel is verkregen hard nodig, vinden ze. In het drukke en dichtbebouwde centrum van Amsterdam moeten buren tamelijk veel van elkaar kunnen verdragen, aldus de rechtbank. In dit geval wegen de belangen van de vrouw en de buren ongeveer even zwaar. De uitkomst is dat alleen de ramen van de dakkapel gedeeltelijk moeten worden voorzien van volledig verduisterende bekleding, om te voorkomen dat er licht vanuit de dakkapel in de slaapkamer van de vrouw valt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7460

Uitspraken