Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 september 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Celstraffen voor bezit wapens, munitie en cocaïne

29 augustus - Twee mannen, van 35 en 50 jaar, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor wapenbezit. Een derde man is veroordeeld tot 88 dagen gevangenisstraf voor het bezit van patronen en cocaïne. Op 17 maart 2017 werden de drie staande gehouden in Amsterdam-Zuid omdat de politie vermoedde dat zij crimineel bezig waren. Zij bleken in een gestolen Renault te rijden. De fouillering van de 35-jarige man leverde een sleutel op van een gestolen Volkswagen. In die auto werden onder meer 2 automatische geweren en een pistool gevonden. In zijn woning vond de politie ook munitie. Automatische wapens worden vaak bij liquidaties gebruikt en dienen enkel om anderen in de samenleving te bedreigen aldus de rechtbank. Ook weegt mee in de straf dat een van de mannen eerder is veroordeeld voor wapenbezit.

Lees hier de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6254, ECLI:NL:RBAMS:2017:6255, ECLI:NL:RBAMS:2017:6272

Straf - 10 maanden de cel in na babbeltruc en diefstallen

31 augustus - Een 25-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk voor vier diefstallen binnen één maand. Op 17 november 2016 stal hij samen met een andere man de bankpassen van een 91-jarige vrouw uit haar huis. Later is haar pincode telefonisch achterhaald doordat de bellers zich voordeden als bankmedewerkers. Diezelfde dag nam de man met haar passen 1250 euro op. Een paar dagen later stal hij samen met anderen circa 200 euro en sloffen sigaretten uit een winkel in Amsterdam-Centrum. Daarnaast stal hij in december 2016 een Range Rover. In de straf weegt de rechtbank mee dat de man de pinpassen van de bejaarde vrouw via een babbeltruc bij haar thuis stal. Hierdoor voelt zij zich minder veilig in haar eigen huis.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6329

Bestuur - Kelder in de Vondelstraat is ‘kruimelgeval’

29 augustus - Stadsdeel West mag doorgaan met de bouw van een kelder van 200 m2 in de Vondelstraat. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De bewoners hadden bezwaar gemaakt tegen de door stadsdeel West verleende vergunning hiervoor. De bouw van de kelder, die op grond van de zogenaamde ‘kruimellijst’ (een regeling voor relatief minder ingrijpende bouwplannen) werd vergund, is volgens de bewoners namelijk geen kruimelgeval. Bovendien heeft het stadsdeel onvoldoende onderkend dat de bouw van de kelder gevolgen heeft voor de grondwaterstand onder hun huizen. Zij hadden de rechtbank daarom verzocht de bouw te verbieden zolang het bezwaar, en een eventueel in te stellen beroep, loopt. De rechter wijst het verzoek af. Het stadsdeel heeft de kelder als kruimelgeval mogen aanmerken en de bewoners hebben de negatieve invloed daarvan op de grondwaterstand niet aannemelijk gemaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6344

Bestuur - Geen verblijf bij partner in Nederland

30 augustus - De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie mocht een Bengalese vrouw een vergunning voor verblijf in Nederland weigeren. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw wilde naar haar partner die in Nederland een asielvergunning heeft. Voorwaarde daarvoor is dat de partners een duurzame en exclusieve relatie hebben. Daarvan is hier geen sprake, volgens de staatssecretaris en de rechtbank. De vrouw en haar partner hebben elkaar namelijk nooit ontmoet. En uit de WhatsApp- en Viber-gesprekken blijkt dat zij alleen contact hebben gehad over de verblijfsprocedure en niet over dagelijkse bezigheden, interesses of persoonlijke aangelegenheden. Voor zover het bij een gearrangeerd huwelijk in Bangladesh gewoon is dat de partners elkaar niet voor het huwelijk ontmoeten en de vrouw en haar partner wel de intentie hebben om een duurzame en exclusieve relatie aan te gaan, betekent niet dat er op dit moment sprake is van een dergelijke relatie. De rechtbank heeft het beroep van de vrouw daarom ongegrond verklaard.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6338

Kanton - Acties na illegale verhuur via Airbnb gingen te ver

24 augustus - Al verhuurt een huurder zijn appartement illegaal via Airbnb, dan nog mag de verhuurder diens spullen niet zonder toestemming van de rechter verwijderen. Als de huurder niet vrijwillig vertrekt, mag de verhuurder hem bovendien niet weigeren tot de woning toe te laten. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Een verhuurder moet een huurder in Amsterdam-Centrum zijn spullen – onder meer een piano en studiemateriaal – teruggeven. De verhuurder had die laten weghalen nadat hij de verhuur via Airbnb ontdekte. Ook veranderde hij de sloten en beëindigde hij de huurovereenkomst onmiddellijk. De huurder mocht het appartement niet meer in. De verhuurder had dit niet mogen doen. De acties van de verhuurder mochten sowieso niet, maar al helemaal niet omdat de huurder zich niet verzette tegen de beëindiging van de huur, aldus de rechter. Hij vroeg alleen een paar dagen de tijd zodat hij uit het appartement kon vertrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6236

Kanton - Nog geen geld terug voor kapotte Vespa

29 augustus - Een vrouw die het aanschafbedrag (van ruim 5.000 euro) terug wil omdat haar Vespa motorscooter binnen een jaar kapotging, krijgt vooralsnog niets. In een kort geding bewees zij niet het spoedeisende belang bij haar vordering. Zij voerde namelijk alleen aan dat zij geen geld heeft om een ander vervoersmiddel te kopen en dat zij kosten maakt voor vervangend vervoer. Dit is onvoldoende om haar vooruitlopend op een bodemprocedure geld toe te kennen, aldus de rechter. De vrouw kocht de Vespa in juni 2016 bij een Amstelveens garagebedrijf. De motorscooter viel op 19 juni 2017 tijdens een rit plots uit. De garage meldde na onderzoek dat de scooter is vastgelopen omdat er te weinig motorolie in zat. De reparatie zou minstens 1.500 euro kosten en niet onder de garantie vallen, aldus de garage. In een bodemprocedure wordt de zaak pas inhoudelijk beoordeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6253

Civiel - Gemeente hield vastgoedontwikkelaar niet aan lijntje

30 augustus - De gemeente Amsterdam heeft vastgoedontwikkelaar SDP niet aan het lijntje gehouden nu zij terugkomt op eerdere gesprekken over een stuk grond in Noord. SPD krijgt ook geen schadevergoeding en de gemeente hoeft de samenwerking niet voort te zetten. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. SDP wilde een project ontwikkelen aan de Johan van Hasseltweg (het Hamerstraatgebied) op grond van de gemeente. Omdat de economie destijds stagneerde bedacht SPD om het gebouw te maken door een oude scheepstechniek te introduceren: het vijzelen. Op die manier kon het gebouw langzaam ‘groeien’. Maar in de loop van de tijd kwamen de gemeente en SDP niet tot concrete afspraken en werd het ontwerp aangepast. Inmiddels is van een crisis geen sprake meer. SDP wilde in het laatst gepresenteerde plan dan ook in één keer het hele gebouw neerzetten. Daardoor was wat de gemeente betreft geen sprake meer van een uniek concept en heeft de gemeente besloten om de grond niet langer voor SDP te reserveren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5828

Civiel - Geen gebruik handelsnaam en logo TJIN’S

1 september - De handelsnaam en het logo van TJIN’S, een Surinaamse broodjeszaak in de Van Woustraat in Amsterdam, mag niet door anderen worden gebruikt. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist in een kort geding dat door de vennoten van TJIN’S (vader en zoon) was aangespannen tegen een aantal zaken in Amsterdam (zie nieuwsbrief week 33). Ter zitting bleek dat het gebruik van de handelsnaam en het logo al grotendeels was gestaakt en de zaken al een andere naam en logo hadden bedacht. Omdat het nog niet overal tot verwijdering van de naam en het logo van TJIN’S was gekomen, is in het vonnis bepaald dat dat binnen 14 dagen alsnog moet gebeuren. De gevorderde ‘rectificatie’ is afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6277

Uitspraken