Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 oktober 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor heling cameraonderdelen en drugsbezit

3 oktober - Een 20-jarige man krijgt 120 uur taakstraf omdat hij op 10 oktober vorig jaar cameraonderdelen heelde ter waarde van ongeveer 20.000 euro. Ook had hij ruim 3 gram heroïne en 6 bolletjes cocaïne in zijn bezit. Dat hij die cameraonderdelen uit een bestelbus in Amsterdam-Nieuw-West stal, bleek echter niet uit het dossier. Daarom is hij daarvan vrijgesproken. De lage prijzen waarvoor hij de statieven en lenzen onder meer op Marktplaats aanbood, maken dat hij had moeten weten dat het om gestolen waar ging. In de straf weegt mee dat hij door zijn daden de criminaliteit in stand hield. Omdat de 20-jarige niet op zitting verscheen, kon de rechtbank niet toetsen hoe gemotiveerd hij was om mee te werken aan bijzondere voorwaarden. Daarom legt de rechtbank alleen een taakstraf op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7265

Straf - ​Cel voor mishandelen omstander van ruzie

4 oktober - Een 23-jarige man krijgt 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor onder meer zware mishandeling. In september 2018 liep hij met een vriend over de stoep. Een vrouw kwam hen tegemoet fietsen. Bij het passeren gaf de man haar een duw, waardoor ze viel. Vervolgens ontstond er ruzie, waarbij de man haar in haar rug schopte. Terwijl de vrouw probeerde te vluchten, riep ze omstanders op foto’s te maken. Een vrouw die dit deed, werd vervolgens door de man zwaar mishandeld. Ze liep meerdere botbreuken in haar gezicht en een hersenschudding op. De man kon uiteindelijk worden aangehouden met behulp van de foto’s die het slachtoffer van hem had gemaakt. Bovendien kon hij ermee worden gekoppeld aan vier inbraken en een poging tot inbraak. Ook hiervoor is de man veroordeeld. Als laatste is de man ook schuldig aan bedreiging van een medewerker van een casino op het Damrak.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7290

Bestuur - Kankerpatiënt krijgt kosten voor medicinale cannabis vergoed

27 september - De gemeente Amsterdam moet de kosten voor het gebruik van medicinale cannabis vergoeden aan een Amsterdammer met prostaatkanker en schizofrenie. De 60-jarige Amsterdammer krijgt al sinds 2012 door zijn huisarts medicinale cannabis voorgeschreven voor zijn schizofrenie. Andere antipsychotica kan hij niet innemen door zijn prostaatkanker. Volgens de huisarts en zijn psychiater heeft hij wel baat bij cannabis: hij is rustig en psychosen blijven uit. Omdat zijn zorgverzekeraar de cannabis sinds 1 januari 2019 niet langer vergoedt, heeft de man de gemeente Amsterdam gevraagd bijzondere bijstand te verlenen. Die bijstand verleent de gemeente alleen als de kosten noodzakelijk zijn. De rechter vindt dat de verklaringen van de huisarts en psychiater voldoende aantonen dat de man zonder de medicinale cannabis in een acute noodsituatie van levensbedreigende aard terecht kan komen, met blijvend ernstig lichamelijk of psychisch letsel of invaliditeit voor zichzelf of zijn omgeving.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7123

Bestuur - Schadevergoeding voor in 2014 uitgezette Russische vrouw

2 oktober - De Nederlandse staat moet een Russische vrouw een schadevergoeding betalen omdat haar uitzetting naar Rusland onrechtmatig blijkt te zijn. Dat heeft de rechtbank bepaald. Nadat de vrouw – een oud beroepsmilitair in het Russische leger – hier vanaf 2010 een aantal maal tevergeefs om asiel had verzocht, is zij op 1 april 2014 uitgezet. Bij aankomst gebeurde er exact waar zij voor had gewaarschuwd: zij werd overgedragen aan de Russische autoriteiten en in detentie gezet, waar zij vervolgens meermaals is verkracht en mishandeld. Eind 2014 is zij ontsnapt en weer naar Nederland gevlucht, waar ze uiteindelijk alsnog een verblijfsvergunning kreeg. De rechtbank oordeelt nu dat er destijds vóór de uitzetting onvoldoende onderzoek is gedaan naar de vrees die de vrouw had voor de Russische autoriteiten én die zij met documenten had onderbouwd. Hierdoor is er een onacceptabel risico genomen en is een schadevergoeding op zijn plaats. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:10325

Kanton - Geen ontslag en transitievergoeding vlak voor pensioen

27 september - Pantar hoeft een werknemer met een slapend dienstverband niet vlak voor zijn pensioen en zonder opzegtermijn te ontslaan of een transitievergoeding te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De werknemer eiste dat Pantar hem per direct ontsloeg en minstens 79.000 euro aan transitievergoeding zou betalen. Op 1 oktober 2019 bereikt hij namelijk de pensioengerechtigde leeftijd en bij het beëindigen van het dienstverband heeft hij hierdoor geen recht meer op een transitievergoeding. De kantonrechter oordeelt dat Pantar een redelijk belang heeft bij het in stand houden van het dienstverband en er geen plicht bestaat tot (een schadeplichtige) opzegging van de arbeidsovereenkomst. Subsidiair vorderde de man een voorschot op schadevergoeding ter hoogte van de transitievergoeding, omdat Pantar niet instemde met zijn voorstel de arbeidsovereenkomst te beëindigen met een vergoeding van 79.000 euro. Omdat nog onvoldoende duidelijk is hoe de Hoge Raad hierover denkt, wijst de kantonrechter ook deze vordering af.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7250

Kanton - Huurders in Amsterdam-Zuid mogen blijven

3 oktober - Een stel dat een woning in Amsterdam-Zuid huurt, heeft zich met succes verzet tegen een verstekvonnis waarin zij waren veroordeeld tot betaling van de achterstallige huur en tot ontruiming. Er is geen huurachterstand meer en zij mogen in de woning blijven. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Ook moet de verhuurder aan hen ruim 1.700 euro betalen. Na aankondiging van de (eerste) ontruiming betaalden de huurders aan de deurwaarder 9 maanden huur – 2.250 euro – en kondigden zij een executie kort geding aan. Door daarna een tweede deurwaarder opdracht te geven de woning te ontruimen heeft de verhuurder misbruik gemaakt van recht. Daarom moet hij de 245 euro schade die de huurders hebben geleden betalen. Daarnaast moet de verhuurder het geld terugbetalen dat de eerste deurwaarder niet heeft teruggestort. Dat is 1.480 euro.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7210

Civiel - Netbeheerder moet toegang krijgen tot woningen

30 september - De bewoners van drie woningen in Amsterdam-Centrum zijn bij verstek veroordeeld om netbeheerder Liander toe te laten tot hun woningen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Liander moet werkzaamheden verrichten aan het elektriciteits- en gastransportnet in de woningen, maar van de bewoners is taal noch teken vernomen op verzoeken om daarvoor een afspraak te maken. Als het nodig is voor de werkzaamheden moeten de bewoners de woning ook tijdelijk ontruimen, aldus de voorzieningenrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7348
ECLI:NL:RBAMS:2019:7349
ECLI:NL:RBAMS:2019:7350

Civiel - Ontslag zonder goede grond: werkgever moet betalen

3 oktober - Een werkgever in de bloemenbranche die een directeur ontsloeg moet ruim 400.000 euro aan ontslagvergoeding, misgelopen bonussen en salaris over de niet in acht genomen opzegtermijn betalen. Daarnaast moet nog een billijke vergoeding worden betaald. Zo heeft de rechtbank beslist. De directeur vond dat na ruim tien jaar prima functioneren het ontslag als een donderslag bij heldere hemel kwam. De rechtbank oordeelt dat de werkgever hem zonder goede grond heeft ontslagen en daarmee ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, maar matigt de billijke vergoeding waarom de directeur had verzocht van 1,5 miljoen euro tot 130.000 euro. De rechtbank overweegt hierbij onder meer dat het niet aannemelijk is dat, gelet op zijn leeftijd, werkervaring en het huidige economische klimaat, het vinden van een nieuwe baan negen jaar zal duren. Ook is niet komen vast te staan dat de werkgever hem onheus heeft bejegend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7351

Uitspraken