Laden...

Klaagschrift inbeslagname gegevensdragers advocaat Youssef T. ongegrond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Klaagschrift inbeslagname gegevensdragers advocaat Youssef T. ongegrond
Amsterdam, 04 november 2021
De politie mocht gegevensdragers van Youssef T. in beslag nemen ook al was Youssef T. de advocaat van Ridouan T. Er waren zeer uitzonderlijke omstandigheden aanwezig om inbreuk te maken op het verschoningsrecht van de advocaat. De rechtbank heeft een klaagschrift van de advocaat hierover ongegrond verklaard.

Doorzoekingen in kantoor, woning en EBI

Youssef T. werd op 8 oktober aangehouden. Hij wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij als advocaat van Ridouan T., verdachte in het Marengoproces, ernstige strafbare feiten heeft gepleegd. Direct na de aanhouding vonden er doorzoekingen plaats in de woning en het kantoor van de advocaat. Ook de cel en de verblijfsruimten van Ridouan T. in de Extra Beveiligde Inrichting werden doorzocht. Daarbij werden onder andere een iPad en notitieblokken in beslag genomen. De rechter-commissaris had voor deze doorzoekingen toestemming verleend. 

Klaagschrift

De advocaat diende kort na zijn aanhouding een zogenoemd klaagschrift in tegen de beslissing van de rechter-commissaris. De in beslag genomen goederen zouden onder zijn verschoningsrecht als advocaat vallen en niet in beslag genomen mogen worden.

Gerechtvaardigde inbreuk op verschoningsrecht

De rechtbank gaat daar niet in mee en verklaart het klaagschrift ongegrond. Er mag van de wet alleen inbreuk worden gemaakt op het verschoningsrecht van een advocaat als er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. Daarvan is hier naar het oordeel van de rechtbank sprake. Daarbij weegt onder andere de ernst van de verdenking mee. De advocaat wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding en uitlokking van zeer ernstige en gewelddadige strafbare feiten en van deelname aan een criminele organisatie. Dit zijn verdenkingen die grote schade kunnen berokkenen aan het vertrouwen in de maatschappelijke functie van de advocatuur.

Door de ongegrondverklaring van het klaagschrift mag het Openbaar Ministerie de stukken nu gebruiken in het strafrechtelijk onderzoek naar de advocaat. 


Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl

Uitspraken