Laden...

Celstraf en tbs met dwangverpleging voor brandstichting met dodelijke afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf en tbs met dwangverpleging voor brandstichting met dodelijke afloop
Den Haag, 29 juli 2020

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 22-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging, voor meerdere brandstichtingen in Hillegom. Bij een van de branden is een dodelijk slachtoffer gevallen. Hij moet aan de slachtoffers en de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim € 122.000,00.

Meerdere brandstichtingen

De man heeft zich schuldig gemaakt aan drie brandstichtingen in Hillegom. Bij de brand in januari 2019 in een pand aan de Stationsweg is een Chinese student om het leven gekomen.

Gevangenisstraf

De rechtbank vindt, net als de psychiater en psycholoog die de man hebben onderzocht, dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de brandstichtingen.

Met name de brand in het pand aan de Stationsweg heeft grote gevolgen gehad. De man heeft de brand in de nacht gesticht toen er meerdere bewoners in het pand lagen te slapen. Voor een van hen is de brand noodlottig geworden. De overige bewoners konden via het dak of het balkon ontsnappen. Ook liepen naastgelegen panden gevaar.

De rechtbank heeft daarnaast bij het vaststellen van de duur van de straf meegewogen dat de man een financieel belang had; bij eerdere branden had hij geld van de verzekering gekregen. De rechtbank legt de man daarom 9 jaar gevangenisstraf op.

Tbs met dwangverpleging

De psycholoog, de psychiater en de reclassering denken dat de kans op herhaling groot is en dat de man dus behandeld moet worden. De rechtbank neemt hun advies om tbs met dwangverpleging op te leggen over.

Schadevergoeding

De man moet de schade van de ouders van de student (die woonachtig zijn in China) en van de andere bewoners vergoeden. Het gaat in totaal om € 122.680,62.

Uitspraken