Laden...

Russische staatsonderneming FKP rechthebbende op de wodkamerken STOLICHNAYA en MOSKOVSKAYA in zes Europese landen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Russische staatsonderneming FKP rechthebbende op de wodkamerken STOLICHNAYA en MOSKOVSKAYA in zes Europese landen
Den Haag, 16 juni 2021

De rechtbank Den Haag heeft in een procedure tussen de Russische staatsonderneming FKP en de huidige merkhouder Spirits eindvonnis gewezen in een zaak die gaat over de vraag wie rechthebbende is op nationale merkregistraties van de wodkamerken STOLICHNAYA en MOSKOVSKAYA in dertien landen en de geldigheid van twee Beneluxmerken voor het wodkamerk SPI.

De merken

De procedure gaat over in totaal 25 nationale woord- en beeldmerken voor STOLICHNAYA en MOSKOVSKAYA in dertien landen: Italië, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Cyprus. Daarnaast gaat de procedure over het Benelux woordmerk en het Benelux beeldmerk SPI die beide door Spirits zijn geregistreerd.

​​Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank oordeelt dat FKP rechthebbende is op de merken STOLICHNAYA en MOSKOVSKAYA in zes van de dertien landen: het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cyprus, Zweden, Italië en Tsjechië. Spirits mag de merken niet meer gebruiken in die landen. Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cyprus, Zweden en Tsjechië worden de inbreukvorderingen van FKP toegewezen. In Italië is de situatie anders dan in voornoemde landen, omdat Spirits daar wodka verhandelt onder tekens die geen inbreuk maken op de Italiaanse merken waarvan de rechtbank heeft bepaald dat FKP daarop rechthebbende is. In de overige zeven landen (Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Spanje, Portugal  en Polen), blijven de merken op naam van Spirits geregistreerd. De SPI-Beneluxmerken worden nietig verklaard.

Achtergrond

Voor de val van de Sovjet Unie werden de wodkamerken STOLICHNAYA, MOSKOVSKAYA en SPI geëxploiteerd door de toenmalige staatsonderneming VVO. De merken stonden op naam van VVO geregistreerd. Lange tijd werd in brede kring aangenomen dat VVO in 1991/1992 was getransformeerd van staatsonderneming naar de private onderneming VAO. Ook de Russische Federatie heeft in de jaren '90 van de vorige eeuw uitgedragen dat VAO als getransformeerde private onderneming de rechthebbende op de merken was. Uiteindelijk heeft Spirits de merken gekocht. Zij is nu geregistreerd als merkhouder.

Eind 1999 heeft de Russische Federatie zich op het standpunt gesteld dat VVO nog altijd de rechthebbende op de wodkamerken was. De rechtbank heeft in 2017 geoordeeld dat VVO in 1991/1992 niet op rechtsgeldige wijze is getransformeerd, zodat de merken niet van rechtswege zijn overgegaan van VVO naar VAO. De rechtbank heeft nu aan de hand van de gebeurtenissen in de periode na 1991/1992 bepaald of de opvolger van VVO die rechten nog kan opeisen. Dit heeft de rechtbank per land beslist, op basis van het nationale recht van ieder van de dertien landen. De grondslagen voor de vorderingen van FKP verschillen per land, net als de verweren die Spirits inroept. Dit verklaart de verschillende uitkomst voor de dertien landen.

Uitspraken