Laden...

Zaken internationale misdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Organisatie > Zaken internationale misdrijven

Actuele zaken - Internationale misdrijven zaken in eerste aanleg

Onderzoek Banning:
Op 11 december 2024 heeft de rechtbank Den Haag een 33-jarige Nederlandse vrouw uit Hengelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor vier feiten: het als slaaf laten werken van een vrouw uit de Jezidi-gemeenschap in Syrië in 2015, lidmaatschap van terreurorganisatie IS, het bevorderen van terroristische misdrijven en het in gevaar brengen van haar minderjarige zoon. Het houden van de Jezidi-vrouw al slaaf bestempelt de rechtbank als misdrijf tegen de menselijkheid. De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie, welke een gevangenisstraf van acht jaar had geëist.

Onderzoek Lech:
Een 37-jarige man is in januari 2023 aangehouden wegens verdenking van deelneming aan de terroristische organisaties IS en Jabhat al-Nusra. De man zou een leidinggevende rol hebben vervuld bij de veiligheidsdienst van IS. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en deelname aan een criminele organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van internationale misdrijven. Het onderzoek bij de rechter-commissaris is in gang. De volgende pro-formazitting vindt plaats op 14 april 2025.

Onderzoek Forney:
Een 55-jarige man is in oktober 2021 aangehouden wegens verdenking van oorlogsmisdrijven gepleegd gedurende de Binnenlandse Oorlog in Suriname. Het onderzoek naar de feiten loopt.

Onderzoek Shildon:
Onderzoek Shildon richt zich op een 55-jarige man. De verdachte zou in 2013 en 2014 in Syrië hoofd van de verhoorafdeling van de National Defence Force (NDF), een Syrische pro-regime militie, zijn geweest en in die hoedanigheid zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van foltering, marteling, seksueel geweld en verkrachting als misdrijven tegen de menselijkheid. Het onderzoek naar de feiten loopt. De volgende pro-formazitting vindt plaats op 15 april 2025. 

Onderzoek Desoto:
In februari 2024 is een 64-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een aanval en plundertocht in Gatobotobo, Rwanda, tijdens de genocide op de Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994. Het onderzoek naar de feiten loopt. De volgende pro-formazitting vindt plaats op 17 april 2025.

Onderzoek Lincoln:
In 2024 is er een vrouw aangehouden op verdenking van het inzetten van haar toen 14-jarige zoon bij de strijdkrachten van IS als kindsoldaat, het achterlaten van een hulpbehoevende, deelname aan een terroristische organisatie, te weten IS, het treffen van voorbereidingshandelingen van een misdrijf met een terroristisch oogmerk en het onttrekken van kinderen aan het gezag van hun vader. Het onderzoek naar de feiten loopt. De volgende pro-forma zitting vindt plaats op 26 maart 2025. 

Zaken aanhangig bij het gerechtshof Den Haag

Vescher
Op 22 januari 2024 heeft de rechtbank Den Haag Mustafa A. veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar. De rechtbank heeft A. schuldig bevonden aan het medeplegen van de wederrechtelijke vrijheidsberoving als misdrijf tegen de menselijkheid van slachtoffer 1 alsmede voor medeplichtigheid aan de daaropvolgende foltering en de marteling (als misdrijf tegen de menselijkheid). Daarnaast is A. veroordeeld voor deelname aan de criminele organisatie Liwa al-Quds die tot oogmerk heeft het plegen van oorlogsmisdrijven (plundering en lichamelijke geweldpleging) en misdrijven tegen de menselijkheid (wederrechtelijke vrijheidsberoving). De rechtbank kwam tot vrijspraak voor foltering, marteling en wederrechtelijke vrijheidsberoving van slachtoffer 2, omdat naar het oordeel van de rechtbank niet vast is komen te staan dat A. daarbij betrokken is geweest. Tegen de uitspraak is hoger beroep ingesteld. De inhoudelijke zitting zal plaatsvinden op 11 en 12 juni 2025. 

Chico
Op 26 april 2024 heeft rechtbank Den Haag Xaviera S. vrijgesproken van het oorlogsmisdrijf plundering en veroordeeld voor deelname aan de terroristische organisatie IS, het voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk en bedreiging van twee journalisten met een terroristisch misdrijf. S. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 860 dagen waarvan 720 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar en een taakstraf van 480 uren. Tegen de uitspraak is hoger beroep ingesteld.

Internationale misdrijven zaken in cassatie

Blackwell
Op 18 februari 2025 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in onderzoek Blackwell. De in Syrië geboren en destijds daar wonende verdachte heeft zich als lid van de strijdgroep Ghuraba'a Mohassan gemengd in de strijd tegen het leger van de regering Assad in 2012. Hij heeft als leider van die strijdgroep deelgenomen aan de executie van een krijgsgevangene en het plegen van een bomaanslag op een gebouw waar een garnizoen van het regeringsleger verbleef. Het gerechtshof Den Haag veroordeelde hem voor misdrijven met een terroristisch oogmerk en deelname aan een terroristische organisatie tot een gevangenisstraf van 23 jaar en zes maanden. Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling voor het medeplegen van oorlogsmisdrijven en het als leider deelnemen aan een terroristische organisatie definitief. Dat geldt ook voor de opgelegde gevangenisstraf. De rechtbank Den Haag veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 20 jaar. 

Humble
Op 11 september 2024 heeft het gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan in de zaak Humble. Het hof heeft Yousra L. veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie (IS) het medeplegen van trainen in het plegen van terroristische misdrijven, de opruiing tot het plegen van een terroristisch misdrijf, en het verspreiden ter opruiing en plaatsen van video's die officiële publicaties van IS zijn. Dit laatste was tenlastegelegd als het medeplegen van het oorlogsmisdrijf aanranding van de persoonlijke waardigheid, waarvan vrijspraak volgt. Het hof veroordeelt Yousra L. tot een gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden, gelast gemaximeerde terbeschikkingstelling met dwangverpleging en legt op een maatregel strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking zoals bedoeld in artikel 38z Sr. Anders dan het hof veroordeelde de rechtbank Den Haag Yousra L. eerder wel voor aanranding van de persoonlijke waardigheid als oorlogsmisdrijf. Het openbaar ministerie heeft cassatie ingesteld.

Chevron
Het openbaar ministerie heeft cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Op 23 juni 2024 heeft het gerechtshof Abdulrazaq R. vrijgesproken van oorlogsmisdrijven omdat het nexus-vereiste niet wettig en overtuigend bewezen is. Rechtbank Den Haag veroordeelde R. eerder tot een gevangenisstraf van 12 jaar wegens oorlogsmisdrijven gepleegd in de periode 1983-1987 in de Pul-e-Charki gevangenis in Afghanistan.

Clermond
In onderzoek Clermond is cassatie ingesteld tegen de uitspraak van 6 december 2022 van het gerechtshof Den Haag. Het gerechtshof heeft Ahmad A. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 4 maanden. Het gerechtshof verklaarde bewezen dat A. heeft deelgenomen aan een organisatie te weten Ahrar al-Sham die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven. Anders dan de rechtbank Den Haag spreekt het gerechtshof de verdachte vrij van aanranding van de persoonlijke waardigheid. Op 17 december 2024 concludeerde plaatsvervangend advocaat-generaal Van Wees tot vernietiging, maar uitsluitend voor wat betreft de bewezenverklaring van feit 2. Dit ziet op het middel van het OM dat klaagt over de door het hof gegeven motivering van de gedeeltelijke vrijspraak van het deelnemen aan een terroristische organisatie. 

 Eerdere zaken, geordend per land

>Alles uitklappen