Laden...

De regelrechter Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Regels en procedures > De regelrechter Den Haag

Over de regelrechter

Heeft u Last van lawaai van de buren, een te hoge schutting of boom? Of gedoe met de huurder, verhuurder of VvE? En komt u er samen niet uit? De regelrechter kan vaak helpen. Dit gaat makkelijk, snel en goedkoop. U heeft geen advocaat nodig. De regelrechter is de nieuwe naam voor de wijkrechter.

De regelrechter komt naar uw eigen wijk. Als het nodig is kijkt de regelrechter ook naar de boom, de schutting of het vochtprobleem in uw woning. De regelrechter gaat met u en de ander in gesprek en probeert om het probleem op te lossen.

De zitting is bij één van u thuis. Als dit niet kan, komt u samen naar de rechtbank.

Woont u in Den Haag Zuidwest (postcodes 2531 t/m 2533 en 2541 t/m 2546)? Dan kan de rechter ook besluiten om de zitting in de wijkrechtbank in Moerwijk te houden.

  • Als u en de andere partij het probleem tijdens het gesprek (de zitting) oplossen, zet de regelrechter de afspraken op papier. Zo nodig ondertekenen beide partijen de afspraken.
  • Komt u er samen niet uit? Dan beslist de regelrechter. Dat kan tijdens de zitting of schriftelijk in een vonnis na maximaal 4 weken.
U kunt de regelrechter alleen inschakelen als alle partijen dat willen. Meedoen is niet verplicht.

 

Welke problemen behandelt de regelrechter?

De regelrechter kan helpen bij allerlei soorten zaken. Het kan gaan om bijvoorbeeld huurachterstand, ruzie met de buren of de verhuurder of ruzie in de VVE of andere zaken. De rechtbank bekijkt of uw probleem bij de regelrechter kan komen. Als dit zo is, krijgt u een uitnodiging voor een zitting. Dit is een officieel gesprek met alle partijen en de regelrechter. De zitting duurt 1 tot 2 uur. 

Het is niet verplicht om naar de regelrechter te gaan. Alleen als beide partijen dat willen, wordt de regelrechter ingeschakeld. U kunt zich samen aanmelden, of u meldt uzelf aan. Op het aanmeldformulier zet u alle gegevens van u allebei. En u schrijft op waar het over gaat.  Als u het  formulier alleen invult, vragen wij de andere partij of ze mee willen doen. 

 

Naar de regelrechter

Wilt u uw probleem of burenruzie met behulp van de regelrechter oplossen? Dat gaat als volgt:

  • Probeer eerst of buurtbemiddeling of andere vormen van hulp mogelijk zijn.
  • Kijk of alle partijen naar de regelrechter willen. Een procedure kan alleen starten als alle partijen meedoen.
  • Vul het Aanmeldformulier regelrechter (pdf, 195 KB) in en mail deze naar de regelrechter: regelrechter.rb-dh@rechtspraak.nl.
  • De regelrechter kijkt of het uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden.
  • Als de regelrechter uw conflict of probleem behandelt, komt er een gesprek (zitting). In dit gesprek zoekt u samen met de andere partij(en) en de regelrechter naar een passende oplossing. Lukt dat? Dan zet de rechter de oplossing op papier.
  • Kunt u het niet samen oplossen? Dan neemt de regelrechter een beslissing.

U hoort per brief of telefonisch waar en wanneer de zitting bij de regelrechter is. Een zitting duurt ongeveer 1 à 2 uur. In de meeste gevallen komt de regelrechter naar de partijen toe.

Is uw probleem bekend bij de wijkagent of politie?

Via het aanmeldformulier kunt u toestemming geven aan de regelrechter om contact op te nemen met de wijkagent/politie. De regelrechter kan dan:

  • de wijkagent/politie om aanvullende informatie vragen
  • de wijkagent/politie laten weten dat uw zaak wordt behandeld bij de regelrechter
  • de wijkagent/politie laten weten wat de uitkomst van uw zaak is. Zo weet de wijkagent/politie wat de afspraken zijn en controleren of iedereen zich aan de afspraken houdt.

 

Niet eens met de uitspraak

Als u het niet eens bent met het besluit van de regelrechter, kunt u niet net als bij een gewone rechtszaak in hoger beroep gaan (hoger beroep is het opnieuw behandelen van uw rechtszaak door een hogere rechter). U moet zich houden aan de uitspraak van de regelrechter. In hoger beroep gaan is alleen mogelijk als alle partijen daarmee instemmen.

Als u in hoger beroep gaat moet u met een advocaat naar het gerechtshof komen. Let op: de kosten voor hoger beroep zijn veel hoger dan het griffierecht dat u voor de regelrechter betaalt en u moet misschien ook (een deel van) de kosten van uw advocaat betalen.

 

Wat kost het?

  • Als ten minste één van de partijen een particulier is, betaalt u in 2024 € 43,50 per partij.
  • Bedrijven betalen, op basis van verschillende factoren, een bedrag dat iets hoger ligt.

 

Vragen over de procedure

Heeft u vragen over een procedure bij de regelrechter? Neem dan contact op met het kantoor van de regelrechter. Deze is op werkdagen bereikbaar van 08:30 uur tot 12:30 uur.
Telefoon: 088 362 34 00
Mail: regelrechter.rb-dh@rechtspraak.nl

 

Meer informatie over de regelrechter

De regelrechter valt onder Maatschappelijk Effectieve Rechtspraak. Dit zijn ideeën en projecten die ervoor zorgen dat het werk van de rechter zoveel mogelijk effect heeft. Wilt u meer weten over de regelrechter? Op de pagina veelgestelde vragen vindt u op veel vragen een antwoord.