Laden...

Naar de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter

U kunt naar de rechter als u een rechtszaak start, als er een rechtszaak tegen u is aangespannen of als u betrokken bent bij een rechtszaak.

Door het coronavirus kunnen procedures en regelingen anders zijn dan normaal.

 

 

Rechtszaak starten

U begint een rechtszaak met een dagvaarding, een procesinleiding, een verzoekschrift of een beroepschrift. Dit is afhankelijk van het soort zaak dat u wilt starten.

Rechtszaak tegen u aangespannen

Als er een rechtszaak tegen u is aangespannen, wordt u aangeduid als verdachte, gedaagde, belanghebbende of verweerder. Dit is afhankelijk van het soort zaak en of u wel of niet reageert.

Onder Onderwerpen staat per onderwerp beschreven hoe u in die specifieke situatie een rechtszaak start, hoe u kunt reageren als er een rechtszaak tegen u is aangespannen en hoe de procedure verloopt. 

Betrokken bij een rechtszaak

U kunt op verschillende manieren betrokken zijn bij een rechtszaak:

  • Persoonlijk: bijvoorbeeld omdat u slachtoffer, getuige of belanghebbende bent.
  • Professioneel: bijvoorbeeld als deskundige of tolk.

Advocaat wel of niet verplicht?

Of u een undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined moet inschakelen in een rechtszaak is afhankelijk van de procedure. Ook als een advocaat niet verplicht is, kan het verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur.

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

Mediation in strafzaken

Bij mediation in strafzaken gaan verdachte en slachtoffer vrijwillig met elkaar in gesprek onder begeleiding van 2 mediators. Het doel van de mediation is herstel, het komt niet in plaats van een strafprocedure. Het kan gaan om emotioneel herstel, maar ook om materieel of financieel herstel. Voorwaarde voor deze vorm van mediation is dat de verdachte verantwoordelijkheid neemt voor wat is gebeurd en dat het slachtoffer met de verdachte in gesprek wil. Mediation in strafzaken is kosteloos voor beide partijen.

 


Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.