Laden...

12 jaar cel en tbs voor doodslag in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 12 jaar cel en tbs voor doodslag in Apeldoorn
Arnhem, 07 februari 2025

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Apeldoorn voor doodslag en bedreiging. De man krijgt een gevangenisstraf van 12 jaar. Daarbij legt de rechtbank tbs met dwangverpleging. Ook moet hij aan de nabestaanden en het slachtoffer van de bedreiging bijna een ton aan schadevergoedingen betalen.

Op 19 oktober 2023 schoot de man op straat in Apeldoorn het 20-jarige slachtoffer dood. Daarna richtte hij het vuurwapen op de neef van het overleden slachtoffer. Dit vond plaats op klaarlichte dag en er waren veel getuigen aanwezig, waaronder jonge kinderen. 

Geen noodweer

Voor het schietincident vond een confrontatie plaats tussen de man, het latere slachtoffer en diens neef. Het latere slachtoffer toonde bij die confrontatie een mes. De man verklaarde dat hij daarom handelde uit een noodweersituatie. Hij was angstig en in paniek, voelde zich bedreigd en moest zich verdedigen. De rechtbank gaat daarin niet mee. De confrontatie was afgelopen en de partijen waren al uit elkaar gegaan. Het was voor de man daardoor niet meer noodzakelijk om zich te verdedigen. Het handelen van de man was juist aanvallend, gericht op een nieuwe confrontatie.

Geen vooropgezet plan

De opgelegde gevangenisstraf van 12 jaar valt lager uit dan de eis van 18 jaar van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank de man veroordeelt voor doodslag in plaats van moord en bedreiging in plaats van poging tot moord. Volgens de rechtbank was er geen sprake van een vooropgezet plan om het slachtoffer te doden. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. De deskundigen hebben bij de man meerdere stoornissen vastgesteld. Hoewel de deskundigen uitgingen van volledige toerekeningsvatbaarheid, oordeelt de rechtbank dat zijn handelen in elk geval deels te verklaren is vanuit die stoornissen. De rechtbank legt daarom ook tbs met dwangverpleging op. 

Schadevergoeding

De man moet in totaal ruim 94 duizend euro aan schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het overleden slachtoffer en het slachtoffer van de bedreiging. De ouders van het overleden slachtoffer krijgen de kosten van de begrafenis vergoed en een bedrag aan affectieschade. Voor de vier zussen van het slachtoffer was schokschade gevorderd, maar volgens de rechtbank voldoet die vordering niet aan de eisen daarvoor. De rechtbank wijst de gevorderde bedragen wel toe als affectieschade. Normaal gesproken komen broers en zussen hiervoor niet in aanmerking, maar omdat het slachtoffer en zijn zussen een bijzondere en hechte band hadden, hebben de zussen in dit geval wel recht op deze bedragen. 



Uitspraken