Laden...

14 en 8 maanden cel voor diefstal met geweld in Apeldoornse woning

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 14 en 8 maanden cel voor diefstal met geweld in Apeldoornse woning
Zutphen, 07 december 2020

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Haarlem en een 32-jarige man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) voor het samen plegen van diefstal met geweld in woning in Apeldoorn. De oudste man krijgt een gevangenisstraf van 14 maanden, terwijl de 32-jarige man 8 maanden de cel in moet.

Op 14 augustus gingen de 2 mannen - in opdracht van een ander - naar de woning van het slachtoffer met als doel zijn laptop weg te pakken, desnoods met geweld. Toen het slachtoffer de deur opendeed, gingen zij op intimiderende wijze de woning in. Daarbij pakte de 36-jarige man het slachtoffer direct vast. Binnen in de woning duwde hij het slachtoffer met de rug en schouders tegen de muur en hield het slachtoffer in een nekklem. Toen de vrouw van het slachtoffer hem te hulp kwam, duwde de 32-jarige man haar hardhandig weg. Op aanwijzingen van de oudste man, liep de 32-jarige man door naar het kantoor van het slachtoffer en pakte daar zijn laptop. Hierna vertrokken de mannen samen weer.

Samen schuldig aan overval

De rechtbank vindt bewezen dat de 2 mannen zo nauw met elkaar hebben samengewerkt, dat zij zich beiden schuldig hebben gemaakt aan de diefstal van de laptop en het daarbij gebruikte geweld.  De tweede man gebruikte zelf geen geweld gebruikt tegen het slachtoffer, alleen licht geweld tegen zijn vrouw, maar hield er wel rekening mee dat hij – als het nodig was - zou vechten. Uit voorzorg had hij daarom zijn dure horloge onderweg in de auto afgedaan om beschadiging daarvan te voorkomen.

Redenen voor straf

De rechtbank vindt het zeer ernstig dat de mannen het slachtoffer in zijn eigen huis hebben overvallen en daarmee door zijn gegaan toen zij de vrouw en minderjarige dochter van het slachtoffer zagen.

Bij de straf van de 36-jarige man betrekt de rechtbank in strafverzwarende zin dat de man nog niet zo lang geleden een lange straf heeft uitgezeten in een andere zaak en dat het plan om de laptop weg te nemen van hem kwam. Hij is daarbij berekenend te werk gegaan. Ook neemt de rechtbank het de man kwalijk dat hij - alleen als hij daar zelf voordeel bij heeft - de naam van zijn opdrachtgever aan justitie bekend wil maken. Daarmee houdt hij de onzekerheid bij de slachtoffers - over wie er achter de diefstal van de laptop zit - in stand.

Aan de 32-jarige man legt de rechtbank een lagere gevangenisstraf op,  omdat hij op het laatste moment is meegevraagd. Niet kan worden vastgesteld dat de man weet wie de opdrachtgever van de diefstal is geweest.

Schadevergoeding

De mannen moeten zowel aan het slachtoffer als zijn vrouw 750 euro schadevergoeding betalen voor de psychische schade die zij hebben veroorzaakt. Hun handelen heeft een grote impact gehad op het gehele gezin.

Uitspraken