Laden...

15 maanden cel voor dakloze man voor onder andere 7 aanrandingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 15 maanden cel voor dakloze man voor onder andere 7 aanrandingen
Arnhem, 05 maart 2019

De rechtbank vindt bewezen dat een 46-jarige, dakloze man schuldig is aan vernieling van een ruit, verzet bij aanhouding en 7 aanrandingen. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De man moet een klinische behandeling ondergaan, dat is 1 van de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke straf is gekoppeld.

Vernielde ruit, verzet bij aanhouding en diefstal met geweld

De man vernielde een ruit van het Domushuis – waar hij verbleef –  toen hij niet naar binnen mocht vanwege een eerder die dag gegeven time out. Daarnaast verzette hij zich toen een veiligheidsmedewerker van Connexxion hem wilde aanhouden, omdat hij met de trein reisde terwijl hij een reisverbod had. Hierbij liep de veiligheidsmedewerker een gescheurde pees aan zijn pink op. Ook is bewezen dat de man een diefstal met (bedreiging met) geweld pleegde. Hij griste heel onverwacht geld uit de handen van een minder valide man en maakte vervolgens tijdens zijn vlucht slaande bewegingen naar een persoon die hem wilde tegenhouden.

Grensoverschrijdend seksueel gedrag

De man maakte zich ook schuldig aan seksueel grensoverschrijdend gedrag door verschillende, voor hem onbekende, vrouwen in het openbaar en geheel onverwacht in hun billen te knijpen/slaan. Ook zijn 2 medewerksters van het Domushuis door de man aangerand. Door zijn handelen heeft de man inbreuk gemaakt op de lichamelijke en persoonlijke integriteit van zijn slachtoffers.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum constateerden dat de man lijdt aan schizofrenie en dat hij chronisch psychotisch is. Daarnaast heeft hij verslavingsproblemen en een zeer beperkt cognitief vermogen. De man was tijdens zijn daden verminderd toerekeningsvatbaar en de rechtbank houdt hier rekening mee bij het bepalen van de straf. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man wordt behandeld voor zijn problemen. Daarom moet de man onder andere een klinische behandeling ondergaan en geldt voor het 3 maanden voorwaardelijke gedeelte van de celstraf een proeftijd van 3 jaar.

Uitspraken