Laden...

Cel en tbs met dwang man uit Nijmegen voor onder andere poging doodslag op politieagenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel en tbs met dwang man uit Nijmegen voor onder andere poging doodslag op politieagenten
Arnhem, 10 december 2019

De rechtbank spreekt een 24-jarige man uit Nijmegen vrij van mensenhandel van 5 vrouwen. Ook is hij vrijgesproken van de oplichting, dwang, afpersing/afdreiging of oplichting van deze vrouwen. De Nijmegenaar wordt wel veroordeeld voor onder andere een poging doodslag op 2 politieagenten, zich verzetten tijdens zijn aanhouding, heling en verboden wapenbezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Geen mensenhandel

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de 5 vrouwen wilde uitbuiten door hen telefoonabonnementen te laten afsluiten of door hen financiële diensten of criminele activiteiten voor hem te laten verrichten. Uitbuiting houdt in dat iemand een ander arbeid of diensten laat verrichten, waar geen eerlijke vergoeding tegenover staat om er zo zelf beter van te worden. Bij de vraag of sprake is van uitbuiting is vooral van belang wat voor soort werk of diensten een persoon moet uitvoeren, hoe lang die persoon daarmee bezig is welke beperkingen dat voor die persoon meebrengt. Er is niet gebleken dat in deze zaak sprake is van uitbuiting.

Poging doodslag bewezen

De rechtbank oordeelt dat de man op 19 januari 2019 in Druten heeft geprobeerd een politieauto met hierin 2 agenten van de weg af te drukken. De man werd door de politie achtervolgd op de Maas en Waalweg, waarop ook tegemoetkomend verkeer reed. Toen de politie hem probeerde in te halen stuurde hij naar links en reed tegen de politieauto aan. Doordat de man naar links bleef sturen kon de politie 800 meter lang geen kant op. Daarna drukte hij de politieauto van de weg af.

Andere misdrijven

Tussen 3 april 2017 en 2 februari 2019 pleegde de man meerdere misdrijven. Zo stal de man 2 motoren, een scooter, een telefoon en meerdere pinpassen. Met die gestolen pinpassen pinde hij meerdere keren geld en boekte deze bedragen naar een andere rekening over. Daarnaast vroeg de man met de identiteitsgegevens van een ander huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst terwijl hij daar geen toestemming voor had. Ook probeerde hij de Bijenkorf op te lichten. Verder vernielde hij een fiets, verzette hij zich tegen zijn aanhouding op het station in Nijmegen en verkocht hij 3 gestolen scooters. Tot slot liep de man in het centrum van Nijmegen tijdens de jaarwisseling 2018/2019 rond met een voorwerp dat op een wapen lijkt en dat dus geschikt is voor afdreiging of bedreiging.

Redenen voor de straf en de maatregel

De man pleegde veel strafbare feiten in een korte periode. Hij koos dus kennelijk bewust voor een door criminaliteit beheerst leven. De rechtbank neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij geprobeerd heeft een auto met daarin 2 politieagenten van de weg af te drukken. De taak van politieagenten is om de samenleving te beveiligen en burgers te beschermen. Beide agenten hebben doodsangsten uitgestaan.
Dat de man met een verboden wapen rondloopt wakkert gevoelens van onveiligheid aan. Dit leidt ook tot maatschappelijke onrust. De rechtbank neemt in aanmerking dat de andere misdrijven buitengewoon hinderlijk zijn voor de slachtoffers en de samenleving.

Andere straf

De opgelegde straf is lager dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank tot veel minder bewezenverklaarde feiten komt. Vanwege de ernst van de begane feiten en zijn omvangrijke strafblad legt de rechtbank naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Dit is in het belang van de veiligheid van andere personen en goederen.

Uitspraken