Laden...

48 maanden celstraf voor poging doodslag in café Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 48 maanden celstraf voor poging doodslag in café Nijmegen
Zutphen, 01 oktober 2019

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man voor een poging doodslag in café in Nijmegen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 48 maanden met aftrek van voorarrest.

Op 16 december 2018 werd een steekpartij gemeld bij een café in Nijmegen. Iets eerder kreeg de man op enig moment ruzie met het slachtoffer. De man stak daarop met een mes het slachtoffer 7 of 8 keer in de buik en borst. Het slachtoffer liep daarbij dusdanig ernstig letsel op dat hij zonder acuut en ingrijpend medisch handelen de steekpartij niet had overleefd.

Noodweer(exces)

De man deed een beroep op noodweer(exces). Volgens hem stak hij het slachtoffer, omdat de vader van de man door het slachtoffer en zijn vriendin tegen de grond zou zijn geslagen. Het slachtoffer zou vervolgens met een mes op de man zijn afgelopen.
De rechtbank gaat hier niet in mee. Dit baseert zij onder andere op basis van dossiergegevens en getuigenverklaringen. De rechtbank stelt vast dat het slachtoffer geen mes in zijn handen heeft gehad voor het incident en dat de vader van de man pas na het incident op de grond is beland. Deze gebeurtenissen kunnen geen rol hebben gespeeld bij de beslissing van de man om een mes te pakken en het slachtoffer daarmee te steken.

Strafmaat

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Maar de rechtbank legt geen voorwaardelijk strafdeel op met de daarbij behorende bijzondere voorwaarden. Het slachtoffer had door het handelen van de man kunnen overlijden. Dat dit niet is gebeurd is het gevolg van snel medisch ingrijpen. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij het slachtoffer is blijven steken totdat hij op de grond lag. Daarbij hiel hij geen moment rekening met de mogelijke gevolgen. Het slachtoffer liep daarbij lichamelijke en psychische klachten op. Het slachtoffer was kickbokster en verdiende daarmee zijn inkomen. Door dit incident heeft hij geen gevoel meer in zijn borst, waardoor het risico bestaat dat hij nooit meer de ring kan instappen.

Bij de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de man na het incident het café is ontvlucht. Ook bekommerde hij zich niet om de toestand van het slachtoffer. Verder meldde hij zich in de dagen erna niet vrijwillig bij de politie. Volgens de rechtbank neemt de man door zijn bewering dat hij eerst zelf is gestoken - terwijl gebleken is dat dat niet waar is - geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen handelen.

De rechtbank begrijpt dat een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf het (gezins- en werk)leven
van de nog jonge man zal doorkruisen en mogelijke negatieve gevolgen met zich zal brengen, maar
vindt dit toch gerechtvaardigd.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoedingen aan het slachtoffer betalen. Deze schadevergoedingen bestaan onder andere uit misgelopen inkomsten bij een sportgala waarop het slachtoffer in actie zou komen.

Uitspraken