Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor onder meer oplichting en valsheid in geschrift

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor onder meer oplichting en valsheid in geschrift
Arnhem, 09 september 2021

De rechtbank bevindt een 65-jarige man uit Arnhem schuldig aan oplichting, valsheid in geschrift en diefstal. Hij krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden. Daarbij moet de man een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 6 weken alsnog uitzitten. 

De man vroeg in december 2013 bij familie van zijn toenmalige partner te investeren in een keukeninventaris. De familie maakte vervolgens 30 duizend euro over, de helft van het aankoopbedrag. Een maand later zou de man dat bedrag en een deel van de winst terugbetalen. Dat gebeurde niet, waarna de man diverse e-mails van een bank naar de familie stuurde. Daaruit moest blijken dat het geld wel naar de familie was overgemaakt. De e-mails waren niet van de bank afkomstig, maar door de man zelf gemaakt. De rechtbank vindt oplichting en valsheid in geschrift bewezen.

Diefstal geldbedragen

De rechtbank acht de man ook schuldig aan diefstal van geldbedragen. De man hielp - tussen 2014 tot begin 2017 - de moeder van zijn toenmalige partner met onder meer boodschappen doen. Zonder toestemming van die moeder pinde hij geld van haar rekening, boekte hij bedragen over en deed hij pinbetalingen. Dat deed hij ook bij de bankrekening van de geestelijk gehandicapte zus van zijn partner. Op die manier stal de man bijna 60 duizend euro van de rekeningen van de moeder en zus van zijn partner. 

Valse overeenkomsten

De man verrichtte vanaf oktober 2020 werkzaamheden als vertegenwoordiger voor het bedrijf van een bekende van hem. Daarvoor ontving hij een vergoeding. In april 2021 leverde de man diverse verkoopovereenkomsten bij de eigenaar van het bedrijf in waaruit zou blijken dat hij diverse producten van het bedrijf had verkocht. Bij controle van die overeenkomsten bleek de man niet bij die bedrijven bekend te zijn en bleken die bedrijven ook geen overeenkomst te hebben afgesloten. De man bekende dat hij de overeenkomsten zelf had ondertekend.

Celstraf en schadevergoeding

De rechtbank legt de man voor al deze feiten een celstraf op van 10 maanden. Verder moet de man  de familie het door hen in de keuken geïnvesteerde bedrag terug betalen. Ook de zus van zijn toenmalige partner moet hij een schadevergoeding betalen.

De overige vorderingen van de benadeelde partijen heeft de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard, omdat er fouten in de procedure zijn gemaakt of omdat de vordering een onevenredige belasting van de strafzaak vormen. Die vorderingen kunnen nog bij de burgerlijke rechter worden ingediend.

Voorwaardelijke straf alsnog tenuitvoergelegd

De rechtbank wijst ook de vordering van de officier van justitie toe, waarin wordt gevraagd om de tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken. 

Uitspraken