Laden...

Celstraf Arnhemmer voor steekpartij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf Arnhemmer voor steekpartij
Arnhem, 18 oktober 2019

De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Arnhem voor poging doodslag tijdens een steekpartij in zijn woonplaats. Hij wordt ook  veroordeeld voor het bedreigen van 2 politieagenten bij zijn aanhouding. Hij krijgt hier in totaal een celstraf van 5,5 jaar voor.

De 32-jarige man en het slachtoffer kennen elkaar. Op 16 januari 2019 in de vroege ochtend stond hij voor de deur van de woning van het slachtoffer. Toen er na aanroepen en klepperen met de brievenbus niet werd open gedaan, ging hij naar de achterzijde van de woning.  Daar deed het slachtoffer de schuifdeur open. Vervolgens ontstond er een confrontatie in de tuin, waarbij het slachtoffer 10 keer is gestoken.

Beroep op noodweer

De Arnhemmer bekent dat hij het slachtoffer meerdere keren heeft gestoken met een mes, maar beroept zich op noodweer. Volgens hem heeft het slachtoffer hem zonder iets te zeggen met een mes aangevallen. Volgens de Arnhemmer was het slachtoffer onder invloed van drugs. Omdat het slachtoffer op hem af bleef komen en hij vanwege lichamelijke problemen zelf niet kon vluchten, heeft hij een mes, dat hij bij zich droeg, gepakt en het slachtoffer in zijn linkerarm gestoken.  Het slachtoffer bleef toch nog steeds op hem afkomen. De man zei dat hij vervolgens met het slachtoffer in een worsteling terecht kwam en hij vanuit paniek een aantal keer stak. Toen het slachtoffer niet meer op hem afkwam, liep hij weg.

De rechtbank vindt dit niet aannemelijk. Dit komt omdat de man in eerste instantie ontkende dat hij zelfs maar bij het slachtoffer in de buurt is geweest. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Pas sinds uit forensisch onderzoek bleek dat op het mes van de man bloed zat van het slachtoffer, beroept hij zich hierop. Uit niets blijkt dat het incident zo is verlopen als de Arnhemmer verklaart. Bovendien is hij ongedeerd gebleven waar het slachtoffer ernstig gewond is geraakt. De rechtbank gelooft daarom wel het slachtoffer dat hij plotseling door de 32-jarige man werd aangevallen omdat het slachtoffer hem niet binnen wilde laten. De reden daarvoor is dat de verklaring van het slachtoffer wel wordt gesteund door ander bewijs. 

Voorwaardelijk opzet op de dood

Omdat de Arnhemmer in het wilde weg heeft gestoken en gezien de plaatsen waar de Arnhemmer het slachtoffer met de mes heeft gestoken, heeft hij volgens de rechtbank in ieder geval voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer gehad. Hierbij is van belang dat volgens een letselverklaring het slachtoffer ernstige, diepe steek- en snijverwondingen opgelopen waardoor ook een klaplong is ontstaan. Volgens de letselverklaring kan een klaplong levensbedreigend zijn en is acuut medisch ingrijpen nodig geweest.

Strafverzwarend

De rechtbank rekent  hem zwaar aan dat het voorval ’s nachts plaatsvond in de woning van het slachtoffer. De woning is bij uitstek een plaats te zijn waar iemand zich veilig moet voelen. Daarnaast heeft de rechtbank als strafverzwarende omstandigheden meegenomen dat de Arnhemmer het slachtoffer met zijn verwondingen heeft achtergelaten. Ook heeft hij tijdens zijn aanhouding de dienstdoende politieagenten herhaaldelijk ernstig bedreigd.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 10 duizend euro aan het slachtoffer betalen. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim 300 euro aan 1 van de agenten betalen.

Uitspraken