Laden...

Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval in Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval in Nijmegen
Arnhem, 19 september 2024

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 3 jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 5 jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in zijn woonplaats.

De man reed in de nacht van 9 maart 2024 onder invloed van alcohol op verschillende wegen en straten in en rond Nijmegen met aanzienlijk hogere snelheden dan was toegestaan. Vlak voor de fatale botsing passeerde hij een verhoogde middengeleider langs de linkerzijde, en dus over de rijstrook voor het tegemoetkomend verkeer. Op het kruispunt van de Rosa de Limastraat/Paul Krugerstraat met de Dennenstraat reed de man vervolgens door rood licht, waarna hij met hoge snelheid op het per fiets overstekende slachtoffer botste. Als gevolg van deze botsing overleed het slachtoffer ter plaatse. Na de aanrijding verliet de man de plaats van het ongeval en reed hij opnieuw met een aanzienlijk hogere snelheid dan toegestaan naar huis, terwijl het zicht door de voorruit van zijn auto als gevolg van de botsing uitermate slecht was. 

Geen doodslag, wel roekeloosheid

Evenals de officier van justitie en de advocaat oordeelt de rechtbank dat er geen sprake is van doodslag. De man had niet de intentie om een (potentieel) dodelijk ongeval te veroorzaken en het slachtoffer dood te rijden. Daarnaast kan niet worden vastgesteld dat de man de aanmerkelijke kans dat hij door zijn rijgedrag een dodelijk verkeersongeval zou veroorzaken bewust heeft aanvaard.

Volgens de rechtbank is wel sprake van de zwaarste vorm van schuld, te weten roekeloosheid. De man overtrad belangrijke verkeersregels, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstond. Deze overtredingen werden opzettelijk begaan en door het handelen van de man was gevaar te duchten voor zowel zwaar lichamelijk letsel als het leven van anderen. Door het roekeloze rijgedrag van de Nijmegenaar is immers het slachtoffer komen te overlijden.

Onvoorwaardelijke celstraf

Bij het bepalen van de straf kijkt de rechtbank naar de ernst van de feiten en de gevolgen daarvan alsmede naar de grote impact op de nabestaanden, vrienden en bekenden van het slachtoffer. De partner, moeder en een zus van het slachtoffer hebben tijdens de rechtszaak op indringende wijze verwoord hoe het onverwachte verlies heeft ingegrepen in hun levens én in de levens van de twee jonge kinderen van het slachtoffer en hoe dit nog elke dag diep voelbaar is.

Ook kijkt de rechtbank naar de straffen die in min of meer vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Om al deze redenen vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar passend en geboden. Om enerzijds recht te doen aan de ernst van de feiten en anderzijds de veiligheid van overige verkeersdeelnemers voor een lange periode te beschermen tegen de man. Daarnaast legt de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van 5 jaar. 


Uitspraken