Laden...

Celstraf en tbs met dwangverpleging voor bedreiging en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs met dwangverpleging voor bedreiging en verboden wapenbezit
Zutphen, 02 oktober 2020

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Millingen aan de Rijn tot een gevangenisstraf van 4 maanden en tbs met dwangverpleging voor het bedreigen van een man uit Leuth en van minister-president Rutte en voor het bezit van een automatisch vuurwapen met bijbehorende munitie. De rechtbank spreekt de man vrij van een brandstichting.

De man werd aangehouden omdat hij via Facebook Messenger een man uit Leuth had bedreigd. Tijdens de doorzoeking van zijn auto, trof de politie een automatisch vuurwapen met bijbehorende munitie aan. De man vertelde aan de politie dat dit vuurwapen bedoeld was voor minister-president Rutte. Uit het dossier blijkt dat de man al langere tijd een obsessie had voor de minister-president.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens een Justitiepsycholoog en -psychiater heeft de man PTSS en een ongespecificeerde schizofreniespectrum- of andere psychotische stoornis. Ook heeft hij een drugs- en alcoholverslaving. Volgens de deskundigen verkeerde de man al zeker 2 jaar in een psychisch labiele toestand. Ook ten tijde van het plegen van de delicten waren deze stoornissen aanwezig. De man is daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Behandeling in tbs-kader

De stoornissen van de man zijn ernstig en er is kans op herhaling. Behandelingen in het verleden werden afgebroken omdat de man niet wilde meewerken. Het is onverantwoord om hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Een dergelijke behandeling kan plaatsvinden als bijzondere voorwaarde bij een (gedeeltelijk) voorwaardelijke gevangenisstraf of in het kader van een tbs-maatregel. In het eerste geval leidt niet meewerken aan de behandeling alleen tot het uitzitten van dat voorwaardelijk strafdeel en dan staat de man daarna onbehandeld buiten. Dat is onwenselijk. Tbs met dwangverpleging is de enige mogelijkheid om de noodzakelijke behandeling af te dwingen en die niet afhankelijk is van de langdurige medewerking van de man. De duur van de tbs is gemaximeerd tot 4 jaar omdat sprake is van verbale bedreigingen.

Uitspraken