Laden...

Celstraf en tbs voor mislukte overval op snackbar in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs voor mislukte overval op snackbar in Apeldoorn
Zutphen, 07 april 2023
De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Apeldoorn tot 18 maanden cel en tbs met dwangverpleging. De man probeerde een snackbar in Apeldoorn te overvallen.

Illustratieve afbeelding

Gekleed in een vuilniszak en een badjas kwam de man op 9 oktober 2022 de snackbar binnen. Zijn gezicht was door een masker onherkenbaar. De man klom vrijwel direct op de toonbank, bedreigde het personeel met een groot mes en probeerde een van hen vast te pakken. 2 snackbarmedewerkers hielden de man tegen. Het duo bevond zich toen op zeer korte afstand van het mes van de man. Door hun kordate optreden konden ze samen de man te overmeesteren en is het bij een overvalpoging gebleven. 

Impact personeel en klanten

Het personeel van de snackbar kampt nog steeds met de gevolgen van de mislukte overval. Dit blijkt uit de slachtofferverklaring van een medewerkster die op dat moment pas 16 jaar oud was. Ook de eigenaar van de snackbar vertelde tijdens de zitting over de impact voor hem en zijn personeel. De man probeerde de snackbar rond etenstijd te overvallen, waardoor er klanten waren. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij de slachtoffers bedreigde. Dit soort gewelddadige handelingen grijpt diep in hun persoonlijke levenssfeer. Het leidt bovendien tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Op basis van de rapportages van deskundigen stelt de rechtbank vast dat bij de man sprake is van een stoornis. Zijn handelen is daarom in verminderde mate aan hem toe te rekenen. De rechtbank oordeelt verder dat een langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk is om het gevaar op herhaling terug te dringen. 

Tbs met dwangverpleging

Tijdens de zitting verklaarde de man niet ondubbelzinnig dat hij bereid was om zich aan bepaalde voorwaarden van de reclassering te houden. Door deze opstelling - in combinatie met zijn stoornis, zijn gebrekkig ziekte-inzicht en het feit dat eerdere trajecten niet konden voorkomen dat de man een ernstig delict pleegde - ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid dan de maatregel van tbs met dwangverpleging aan de man op te leggen.

Celstraf hoger dan eis

Een gevangenisstraf van 18 maanden en tbs met dwangverpleging is volgens de rechtbank passend. Dit is hoger dan de eis van de officier van justitie die 12 maanden cel en tbs met dwangverpleging eiste. Bij de strafduur let de rechtbank op straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Verder houdt de rechtbank in strafverzwarende zin rekening met de wijze waarop de man de poging overval pleegde. Zo dreigde hij met een mes, probeerde hij medewerkers vast te pakken en droeg hij verhullende kleding en een masker. In strafverlagende zin houdt de rechtbank rekening met de verminderde toerekenbaarheid. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan 4 medewerkers van de snackbar een schadevergoeding betalen van in totaal 7.500 euro.




Uitspraken