Laden...

Celstraf voor grootschalige oplichting en valsheid in geschrift

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor grootschalige oplichting en valsheid in geschrift
Zutphen, 30 januari 2020

De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man uit Almelo voor onder andere het meerdere keren plegen van oplichting en valsheid in geschrift. Dit deed hij samen met iemand anders. De man krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Tot slot zijn de vorderingen van benadeelde partijen niet-ontvankelijk verklaard en is de vordering ontneming afgewezen.

Tussen 2009 en 2014 lichtte de man samen met iemand anders meerdere personen voor miljoenen euro’s op. De man zei dat hij over miljoenen beschikte in het buitenland en dat hij geld nodig had om dit bedrag vrij te krijgen en beloofde dat de geïnvesteerde bedragen met rendement zouden worden terugbetaald. Hij maakte daarbij misbruik van valse documenten om de slachtoffers te overtuigen dat hij het geld nodig had. De man bezat daarnaast een grote hoeveelheid aan munitie. Ook lag er een schietbeker in zijn huis.

De man maakte misbruik van het vertrouwen dat zijn slachtoffers in hem hadden. Dit waren vaak vrienden en kennissen. Eén van zijn slachtoffers verklaarde dat zijn leven geruïneerd is door de man. Meerdere slachtoffers zitten financieel aan de grond. De rechtbank lange gevangenisstraf passend bij de ernst van de zaak en de ontstane schade bij slachtoffers.  De rechtbank legt de door de officier van justitie geëiste 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk op, met aftrek van de tijd die de man al in voorarrest en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Schadevergoeding

Negen benadeelde partijen dienden een vordering tot schadevergoeding in. De rechtbank verklaart alle vorderingen niet-ontvankelijk. De vorderingen zijn onvoldoende onderbouwd om daarover in deze strafprocedure een oordeel te kunnen vormen. De benadeelde partijen kunnen bij de burgerlijke rechter hun vorderingen opnieuw indienen.

Vordering ontneming afgewezen

De rechtbank wijst de ontnemingsvordering van ruim 3 miljoen euro af. Uit het dossier blijkt dat de ontvangen geldbedragen door de man zijn doorgestort naar zijn mededader en vervolgens door of voor de mededader contant zijn opgenomen. Uit het dossier blijkt niet dat de medeverdachte vervolgens geld aan de man heeft terugbetaald of dat de man op andere wijze een vergoeding heeft ontvangen voor zijn bijdrage aan de oplichting. Volgens de rechtbank kan daarom niet worden vastgesteld dat de man met zijn activiteiten criminele winsten heeft verkregen.

Uitspraken