Laden...

Celstraf voor uitgaansgeweld Doetinchem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor uitgaansgeweld Doetinchem
Zutphen, 08 oktober 2021

De rechtbank legt een 28-jarige man uit Doetinchem gevangenisstraf op van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk voor uitgaansgeweld tijdens carnaval 2019 in die stad. Daarbij moet hij een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. 

De man werd vanwege zijn gedrag een eetgelegenheid uitgezet. Daarna liep de situatie uit de hand. De man sloeg het slachtoffer met een fles tegen het hoofd. Het slachtoffer liep meerdere botbreuken in zijn gezicht op. Hij heeft daarvan nog steeds klachten. Het gaat om zwaar lichamelijk letsel. Het is gevaarlijk om iemand met een fles tegen het hoofd te slaan. Dat moet de man geweten hebben.

Geen noodweer

Dat het slachtoffer op de man afliep - met versnelde pas - om verhaal te halen, levert nog geen dreigende wederrechtelijke aanranding op. Dat er een (non)verbale confrontatie bij de deur van de eetgelegenheid aan vooraf ging en dat het slachtoffer een discriminerende opmerking maakte, levert ook geen noodsituatie op. Dat de man bang was dat zijn vriend binnen iets overkwam blijkt niet uit het dossier.

Wel staat vast dat de man steeds zelf de confrontatie opzocht. Hij weigerde weg te gaan. Meerdere omstanders waaronder de eigenaar van de eetgelegenheid probeerden de man daar weg te krijgen. De man gedroeg zich provocerend ('kom maar') en pakte alvast de fles uit zijn rugzak. Zo had hij een 'wapen'. Ook om die reden kan een beroep op noodweer niet slagen. De man zocht immers de confrontatie met het slachtoffer op en lokte een reactie van het slachtoffer uit.

Gevangenisstraf

Het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafinhoud (LOVS) noemt als oriëntatiepunt voor zware mishandeling met een wapen (geen vuurwapen) 7 maanden gevangenisstraf. Het duurde 2,5 jaar geduurd voordat de zaak op zitting is behandeld. Daar kan de man niets aan doen. Sinds dit feit is de man niet meer met justitie in aanraking gekomen. De zware mishandeling heeft grote gevolgen voor het slachtoffer. Uitgaansgeweld zorgt bovendien voor angst, onrust en onveiligheid in de maatschappij. Alles afwegend legt de rechtbank 6 maanden gevangenisstraf op waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van 2 jaar.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man het slachtoffer schadevergoeding betalen - waaronder medische kosten, kosten huishoudelijke hulp, schade aan kleding en telefoon, en immateriële schade - van 3.500 euro.

Uitspraken