Laden...

Celstraffen voor broers in verschillende zedenzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor broers in verschillende zedenzaken
Arnhem, 14 april 2022

De rechtbank veroordeelt 2 broers uit Ede van 24 en 26 jaar tot gevangenisstraffen in verschillende zedenzaken. De man van 24 jaar maakte zich schuldig aan 4 aanrandingen, 1 verkrachting en het opzettelijk teweegbrengen van het door een ander plegen van ontucht met een minderjarige. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zijn 26-jarige broer maakte zich schuldig aan aanranding en krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Over grenzen heen

In de periode van april 2020 tot oktober 2021 ging de 24-jarige man keer op keer over de grenzen van zijn slachtoffers heen. Hij had geen enkel respect voor de lichamelijke integriteit van de vrouwen. Hij liet zich leiden door zijn eigen seksuele gevoelens en hield totaal geen rekening met de slachtoffers. Uit de op zitting voorgedragen slachtofferverklaringen blijkt dat de gebeurtenissen grote impact op hen hebben gehad. Zij kampen tot op de dag van vandaag met de emotionele en psychische schade door het handelen van de man. De rechtbank rekent hem dat zeer aan.

Traumatische ervaring

De 26-jarige man is ongevraagd en ongewenst bij een vrouw in bed gaan liggen, terwijl zij (bijna) sliep. Daarbij betastte hij haar borsten. Dit vond in de woning van de vrouw plaats, een plek waar zij zich veilig moet kunnen voelen. De man bezorgde het slachtoffer een traumatische ervaring. Hij schond haar lichamelijke integriteit en het vertrouwen dat zij in hem had. De man liet zich enkel leiden door zijn eigen seksuele gevoelens en hield in het geheel geen rekening met het slachtoffer.

Zorgelijk beeld

De psycholoog en de reclassering zien bij de 24-jarige man een zorgelijk beeld. Het is niet duidelijk waar het grensoverschrijdende gedrag van de man vandaan komt. Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de man een eigen invulling lijkt te hebben over consensus. Het is zeer zorgelijk dat sprake is van 6 aangiftes van 6 verschillende meisjes en jonge vrouwen. De deskundigen schatten de kans op herhaling op de lange termijn als hoog in en adviseren de rechtbank een (deels) voorwaardelijke straf met daarbij een zo lang mogelijke proeftijd op te leggen met bijbehorende voorwaarden als stok achter de deur.

Strafbepaling

De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over. Het is belangrijk dat de 24-jarige man voor langere tijd in beeld is bij de reclassering en dat er voldoende mogelijkheden zijn voor ondersteuning en sturing van gedragsverandering. Daarom bepaalt de rechtbank de proeftijd op 5 jaar. Ook bij de 26-jarige man legt de rechtbank een deel van de staf voorwaardelijk op. Voor hem geldt een proeftijd van 3 jaar.  

Schadevergoeding

De rechtbank wijst de vorderingen tot smartengeld en materiële schade van de benadeelde partijen deels toe. In totaal moet de 24-jarige man aan 6 slachtoffers ruim 9.000 euro betalen. De 26-jarige man moet 500 euro betalen aan het slachtoffer. 

Uitspraken