Laden...

Drietal krijgt gevangenisstraffen voor oplichtingspraktijken vastgoed Polen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Drietal krijgt gevangenisstraffen voor oplichtingspraktijken vastgoed Polen
Zutphen, 18 september 2018

De rechtbank veroordeelt een 52-jarige Zelhemmer, een 62-jarige man uit Wezep en een 56-jarige man uit Dwingeloo tot deels voorwaardelijke gevangenisstraffen. De mannen waren betrokken bij JKE Vastgoed BV en maakten door middel van oplichtingspraktijken geld afhandig van nietsvermoedende slachtoffers. De mannen uit Zelhem en Dwingeloo krijgen een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. De man uit Wezep krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Vastgoed in Polen

De mannen spiegelden de slachtoffers voor dat zij op een veilige manier hoge rendementen konden behalen door geld te investeren in vastgoed in Polen. Een klein deel van het ingelegde geld is uitgeleend aan een bedrijf in Polen, zonder dat daar enige zekerheid tegenover stond. Ook is geld aan andere doelen besteed. De mannen creëerden daarmee voor zichzelf goede financiële omstandigheden en een riant levensonderhoud. Een groot aantal slachtoffers ondervindt ook nu nog steeds de negatieve financiële gevolgen van de oplichting van de mannen.

Hoogte van de straf

De officier eiste tegen de Zelhemmer en de man uit Dwingeloo een gevangenisstraf van 32 maanden. Tegen de man uit Wezep eiste de officier een gevangenisstraf van 22 maanden. De termijn waarbinnen een strafzaak behandeld moet worden bij de rechtbank is overschreden in deze zaken. Daarom bepaalt de rechtbank dat een lagere gevangenisstraf in deze zaken passend is.
De man uit Wezep krijgt een lagere straf omdat hij minder lang bij de oplichting betrokken was dan de andere mannen.

Schadevergoeding

De mannen moeten aan een groot aantal slachtoffers de schade vergoeden.

Ontnemingsprocedure

De rechtbank spreekt in de ontnemingsprocedures tussenbeslissingen uit. De rechtbank behandelt deze ontnemingsprocedure later op zitting.

Uitspraken