Laden...

Duo veroordeeld voor aandeel in drugsschuur Baak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo veroordeeld voor aandeel in drugsschuur Baak
Zutphen, 07 september 2021

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Baak voor het bezitten van materialen en grondstoffen om synthetische drugs maken. Hij krijgt een celstraf van 358 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank een werkstraf van 200 uur op. Een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is volgens de rechtbank schuldig aan het samen plegen en voorhanden hebben van voorwerpen en grondstoffen om metamfetamine te maken. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd. 

De 50-jarige man stelde zijn schuur en bed & breakfast in Baak ter beschikking aan criminelen, zodat die daar synthetische drugs zouden kunnen maken. Dit deed de man, omdat hij financiële problemen had. De 39-jarige man verbleef in de bed & breakfast om te helpen bij het maken van de drugs. De productie is overigens nooit op gang gekomen. De strafbare feiten speelden zich af tussen 3 december 2020 en 6 december 2020.

Rollen van de mannen

Hoewel de 50-jarige man niet zelf synthetische drugs zou maken, is zijn gedrag volgens de rechtbank laakbaar. Door zijn schuur beschikbaar te stellen om drugs te maken faciliteerde hij drugsproducenten. Deze drugs zijn zeer schadelijk voor de volksgezondheid en het milieu. Daarnaast vormt het een bedreiging voor de samenleving vanwege de criminaliteit en overlast die drugshandel veroorzaakt.

De 39-jarige man verbleef in de bed & breakfast. Volgens de rechtbank maakte hij zich schuldig aan het treffen van voorbereidingshandelingen. De man had voorwerpen en grote hoeveelheden chemicaliën voorhanden waarvan hij wist dat deze bestemd waren om synthetische drugs te maken. Volgens de rechtbank was hierbij sprake van een professionele werkwijze.

De Straffen

Bij de 50-jarige man houdt de rechtbank er rekening mee dat het om korte pleegperiode gaat. Daarnaast werkte hij mee aan het politieonderzoek en de man nooit eerder voor dit soort zaken met justitie in aanraking geweest. De rechtbank legt daarom een gevangenisstraf op van 358 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Dit betekent dat de man niet terug naar de gevangenis moet. Daarbij legt de rechtbank een taakstraf van 200 uur. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich laten behandelen en meewerken aan alcohol- en drugscontroles. Ook moet hij zich melden bij de reclassering. Verder moet de man inzicht geven in zijn financiële situatie en meewerken aan schuldhulpverlening. De straf die de rechtbank oplegt is hoger dan de eis van de officier van justitie, omdat zij tot een ruimere bewezenverklaring komt.

De 39-jarige man is in het verleden vaker veroordeeld voor drugsfeiten. Dat weerhoudt hem er kennelijk niet fijn om zich opnieuw met dit soort strafbare feiten bezig te houden. Daarom legt de rechtbank hem een onvoorwaardelijke celstraf op die gelijk is aan de eis van de officier van justitie.  

Uitspraken