Laden...

Geen uitstel voorwaardelijke invrijheidstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen uitstel voorwaardelijke invrijheidstelling
Arnhem, 20 februari 2020

De rechtbank wijst het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) af om de voorwaardelijke invrijheidstelling van 36-jarige gedetineerde man met 1 jaar uit te stellen. De man is in 2007 veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor moord. Volgens de rechtbank is er nu op basis van de meest actuele informatie over de man geen aanleiding de voorwaardelijke invrijheidstelling uit te stellen.

Wat is voorwaardelijke invrijheidstelling?

In Nederland is het gebruikelijk dat elke verdachte die is veroordeeld tot een gevangenisstraf die onvoorwaardelijk is en langer dan 1 jaar, niet die hele straf achter de tralies hoeft uit te zitten. Het laatste deel van de straf brengt een veroordeelde dan in vrijheid door. Elke veroordeelde komt in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. In die procedure wordt niet meer gesproken over de feiten waarvoor iemand de straf heeft gekregen. In een beperkt aantal gevallen kan het OM de rechtbank vragen de voorwaardelijke invrijheidstelling uit te stellen. Bijvoorbeeld als er nog een groot risico is op herhaling.

Het OM meende dat in deze zaak de man eerst een persoonlijkheidsonderzoek moet ondergaan voordat hij binnenkort voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld.  Daarom verzocht het OM aan de rechtbank om de voorwaardelijke invrijheidstelling met 1 jaar uit te stellen.

Oordeel op basis recente informatie

De rechtbank begrijpt dat het OM de man met de nodige voorzichtigheid en voldoende waarborging wil laten terugkeren in de samenleving. Maar de rechtbank moet over het verzoek oordelen op basis van de informatie die er nu ligt. En uit deze informatie blijkt niet dat er momenteel een grote kans op herhaling is en dat voor het inperken daarvan een persoonlijkheidsonderzoek nodig is.

Positief advies reclassering en penitentiarie inrichting

Verder is van belang dat zowel de reclassering als de penitentiaire inrichting waar de man verblijft positief adviseert over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Zij vinden een persoonlijkheidsonderzoek niet noodzakelijk. Volgens de reclassering is het wel noodzakelijk dat er een geschikte woonruimte voor de man is. En die is er, want de man wordt geaccepteerd bij een instelling voor beschermd wonen.

De rechtbank wijst de vordering van het OM daarom af.     

Uitspraken