Laden...

Integreren of segmenteren, wat doe jij thuis?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Integreren of segmenteren, wat doe jij thuis?
Gelderland, 22 april 2020

Onze P&O adviseur Carolien Meijboom werkt sinds de coronacrisis thuis. Zij vraagt zich af: Is iedereen geschikt om thuis te werken? Geïnspireerd door de podcast van Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie, geeft Carolien tips om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken

Overal in huis zijn werkplekken ontstaan. Mijn man heeft de zolder geclaimd. En ook op de kamers van de kinderen staan – in verband met school - de devices aan. Ik heb mijn plekje gevonden aan onze bartafel . Het dichtst bij de verse koffie. Ons huis is in korte tijd omgevormd tot een school, kantoor en sportclub. Want tussen alle bedrijvigheid door moeten we ook nog blijven bewegen.

2 categorieën

Nu hoorde ik een leuke podcast van Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie. Zij doet al jaren onderzoek naar thuiswerken. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken helemaal niet zo slecht is, dat geldt  voor onszelf als ook voor onze productiviteit. Het moet dan wel om 1 á 2 dagen thuiswerken per week gaan. Er is 1 maar: niet voor iedereen is thuiswerken goed. Mensen zijn  in 2 categorieën in te delen:

  1. Integreerders: mensen die werk en privé makkelijk in elkaar laten overlopen en daar geen problemen mee hebben
  2. Segmenteerders: mensen die productiever zijn als werk en privé gescheiden zijn

Nu schaarde ik mijzelf altijd onder de categorie integreerders. Even een telefoontje nog thuis doen, dochter ophalen van school en verder schrijven aan een stuk. Geen probleem. Maar nu we al een tijd alleen maar thuiswerken, voelt het toch alsof mijn huis is overgenomen en verlang ik ernaar om weer wat meer te kunnen segmenteren. Maar helaas  is het op dit moment nog onduidelijk wanneer ik weer naar de rechtbank toe kan om daar te werken.

Kamer inrichten naar de functie

Een bevriend interieuradviseur vertelde mij eens dat je de onderdelen in je kamer ook in moet richten naar de functie die het heeft. Zo is het eetkamerdeel om te eten en is de bank  bestemd voor tv kijken en  chillen. Dat creëert rust en duidelijkheid. En ja, ook wij eten wel eens zonder probleem met bord op schoot op de bank. Je bent integreerder of niet.

Opruimen

Het is dus helemaal niet erg om van je huiskamer een kantoor te maken. Als je hem ook maar weer 'ontkantoort' als de woonkamer weer de 'chill-functie' moet vervullen. Dus dossiers aan de kant, laptop in de lade en planten weer terug op tafel. Ook als de kids gewerkt hebben op hun slaapkamer moet je deze weer 'ontscholen'. De woonkamer als sportschool? Dat kan, maar daarna de matjes, bidons en handdoekjes weer opruimen…en een raam open voor frisse lucht.

Huis terug

Het vergt even wat discipline en het voelt misschien overbodig om je werk steeds weer op te ruimen want morgen moet je alles weer klaar leggen voor werk en school. Volgens het principe 'de zon gaat zinloos onder, morgen moet hij toch weer op…' Toch werkt het voor mij. Op deze manier hebben we weer ons huis terug op de momenten dat we het nodig hebben. Ik kijk immers ook geen Netflix op de rechtbank.

Nog eens nalezen wat Tanja Lippe nog meer adviseert? Lees hier de tips (uu.nl).

Uitspraken