Laden...

Jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs voor verschillende brandstichtingen in Zuilichem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs voor verschillende brandstichtingen in Zuilichem
Arnhem, 21 januari 2020

De rechtbank veroordeelt een 15-jarige meisje voor het plegen van diverse brandstichtingen in Zuilichem. De rechtbank legt een voorwaardelijke PIJ-maatregel op, ook wel jeugd-tbs genoemd. Daarnaast krijgt ze een jeugddetentie van 118 dagen opgelegd die bijna gelijk is aan de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten (117 dagen). Met deze veroordeling volgt de rechtbank grotendeels de eis van de officier van justitie.

Illustratieve afbeelding

Tussen juli en september 2019 stak het meisje ’s nachts onder andere een conifeer, een overkapping, verschillende auto’s en containers in brand. Hierdoor ontstonden (levens)gevaarlijke situaties. Het meisje bekende alle feiten. De brandstichtingen leidden bij de inwoners van Zuilichem tot grote onrust, angst en gevoelens van onveiligheid.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank vindt het ernstige strafbare feiten.  Uit verschillende persoonlijkheidsonderzoeken  blijkt dat er bij het meisje sprake is van een gebrekkige ontwikkeling. Daarnaast heeft zij moeite met het reguleren van haar emoties. Zij is verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom vindt de rechtbank het opleggen van de voorwaardelijke PIJ-maatregel het meest passend.

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke maatregel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet zij meewerken aan intensieve behandeling en begeleiding. Ook moet zij thuis blijven op de momenten zoals met de jeugdreclassering is afgesproken. Dit zal door middel van een enkelband worden gecontroleerd.

Schadevergoeding

Tot slot moet zij schadevergoedingen betalen aan diverse slachtoffers. Het slachtoffer dat zijn bestelbusje – met daarin gereedschap – in vlammen zag opgaan krijgt de hoogste schadevergoeding.

Uitspraken